Autoarea seriei "Harry Potter", J. K. Rowling, a anunţat că s-a recuperat complet după ce a avut "toate simptomele" infecţiei cu noul coronavirus, deşi nu a fost testată pentru confirmarea infecţiei. Ca tratament, printre altele, ea s-a folosit și de o tehnică respiratorie învățată de la un medic britanic.
„În ultimele două săptămâni am avut toate simptomele de (COVID-19)”, a scris J. K. Rowling pe Twitter, adăugând că „nu a fost testate Acum, sunt recuperată complet”, a mai spus ea.
Sănătatea plămânilor
JK Rowling a distribuit și un spot video cu doctorul Sarfaraz Munshi, de la spitalul Queen’s din Romford care explică această tehnică respiratorie. Medicul spune că este singura cale de a oxigena plămânii în profunzime și îi sfătuiește pe pacienți să nu stea întinși pe spate, pentru această poziție pune presiune asupra aparatului respirator și împiedică corecta oxigenare a plămânilor. Munshi spune că tehnica este recomandată bolnavilor de COVID – 19, dar că ajută pe oricine în lupta cu o infecție pulmonară. JK Rowling a adăugat: ”Vă rog, învățați de la doctorul Munshi, vă va ajuta foarte mult!”.
Tehnica salvatoare
Tehnica promovată de Sarfaraz Munshi este simplă: se respiră foarte adând de cinci ori la rând, de fiecare data rețințndu-se aerul în plămâni câte cinci secunde, apoi, după a șase inspirație, se tușește o dată, puternic, desigur acoperind gura cu un șervețel de unică folosință. Suita se repetă de două ori. După aceasta, medicul recomandă ca pacientul să se așeze pe burtă continuând să respire adânc încă 10 minute. ”Cea mai mare parte a plămânilor se află în spate, nu în față. Stând pe spate blocăm intrarea oxigenului în alveole, ceea ce este contraindicat în cazul unei infecții. Dacă se stă perioda lungi pe spate, acesta poate duce la instalarea unei pneumonii”, spune Sarfaraz Munshi.
Experința lui JK Rowling
”În ultimele două săptămâni, am avut toate simptomele unui bolnav de COVID – 19, chiar dacă nu am fost testată ca să fiu sigură ca sunt infectată”, spune autoarea lui Harry Potter. ”Această tehnică, însă, m-a ajutat foarte mult. Acum sunt complet vindecată”, a mai adăugat scriitoarea. Doctorul Sarfaraz Munshi a ținut să precizeze că, deși aceast fel de a respira este recomandat celor infectați, este de mare ajutor și celor care nu au luat coronvirusul chinezesc. ”Această tehnică ajută și ca mucusul aflat în plămâni să ajungă în cavitatea bucală și, astfel, să permit oxigenarea optima a plămânilor”, a punctat medicul.