Anumite plante, cum ar fi azaleele și rododendronii, adoră umezeala, nu și perioadele lungi în care stau în apă băltită. Există un echilibru delicat între udarea adecvată a plantelor și înecarea rădăcinilor lor, aceasta din urmă putând să provoace anumite daune. Anumite ciuperci ale solului se pot dezvolta și ataca spontan când planta este udată în exces. Ciupercile atacă rădăcinile plantelor, care se degradează și mor.
Pentru a preveni putrezirea rădăcinilor și a menține plantele de apartament cât mai mult timp hidratate nu e nevoie decât de câțiva bureți.
Ce este putregaiul rădăcinii?
Rădăcina plantelor poate putrezi fie din cauza expunerii prelungite la apă în exces fie ca urmare a prezenței în sol a unor ciuperci. Expunerea prelungită la apă în exces provoacă cel mai adesea distrugerea rădăcinilor, scrie Lifehacker.
După cum explică Elite Tree Care, „condițiile umede împiedică rădăcinile să absoarbă tot oxigenul de care au nevoie pentru a trăi. Pe măsură ce rădăcinile lipsite de oxigen mor și se descompun, putregaiul se poate răspândi la rădăcini mai sănătoase.”
Putregaiul poate să apară la baza plantei
Odată ce planta nu mai primește oxigen prin rădăcini, încep să apară frunzele ofilite și căderea timpurie a frunzelor. În unele cazuri, rădăcinile sufocate de prea multă apă pot reproduce ciuperca din sol, care atacă rădăcinile.
Putregaiul poate să apară la baza plantei sau în locul în care frunza atinge marginea ghiveciului. În cazul exemplarelor mature, care au tulpini asemănătoare celor de palmier, putrezirea are loc chiar la baza plantei. Dacă bulbii au fost afectați de putregaiuri, scoateți-i din pământ și îndepărtați toată porțiunea care a putrezit.
Cum să prevenim putregaiul rădăcinilor
Cel mai bun mod de a preveni dezvoltarea putregaiului rădăcinii este cumpărarea ghiveciului potrivit.
Plantele care iubesc umezeala se descurcă cel mai bine în ghivece din plastic sau ceramică pentru a reține apa, dar trebuie să le găuriți înainte pentru a elibera excesul de apă. Udați-le doar atunci când este necesar și respectați cantitatea recomandată de apă pentru planta respectivă.
Testați umiditatea introducând un deget în pământ. Dacă vedeți că degetul iese murdar sau puțin umed, atunci pământul este umed și puteți să udați planta în altă zi.
Cum pot ajuta bureții
O modalitate de a menține echilibrul nivelului apei în plantele de apartament este așezarea bureților pe fundul ghiveciului. Înainte de a pune planta în ghiveci, luați câțiva bureți, tăiați-i în jumătate și puneți-i în partea de jos. Acoperiți-i cu pământ și apoi puteți pune și planta.
Buretele va absorbi excesul de apă, iar găurile vor permite o aerisire mai bună, împiedicand rădăcinile să se înece în apă și să piardă oxigenul. De asemenea, bureții eliberează lent apă, menținând nivelul de umiditate constant. Prin urmare, nu va trebui să udați plantele foarte des, iar acestea vor avea parte de o creștere normală și sănătoasă.