3G a tinut capul de afis al tuturor publicatiilor de specialitate in ultimul an. Daca cu un an in urma telefonul capabil sa transmita imagini video era inca un vis, in momentul de fata, tari cu o economie dezvoltata, precum SUA, Japonia sau Anglia au inceput deja sa foloseasca noua tehnologie.
Insa viitorul nu este atat de luminos precum pare, in special din cauza faptului ca majoritatea companiilor de telefonie cu potential au fost luate de val si, fara a-si face prea multe griji in ceea ce priveste viitoarele investitii, au inceput sa dea spre testare tot mai multe telefoane mobile din noua generatie. Astfel, abia dupa ce au amagit vreo 200 de voluntari cu noile telefoane, cei de la British Telecom au realizat ca tehnologia 3G este atat de revolutionara, incat trebuie sa regandeasca intreg sistemul functional al companiei. Specialistii estimeaza ca, pentru a se realiza o trecere cat mai lina spre noua generatie de mobile, sunt necesare investitii de sute de miliarde de dolari din partea operatorilor si producatorilor de telefonie mobila.
Problema nascuta de noua generatie de telefoane mobile consta in faptul ca, spre deosebire de telefoanele mobile conventionale (2G), care transmit informatia intr-un flux continuu, 3G-urile schimba istoria, folosind o metoda de transmisie a informatiilor asemanatoare cu o conexiune la Internet. Astfel, transmisia de date pleaca de la un aparat 3G impartita in mici pachete de informatii, ce sunt transmise pe calea undelor unul cate unul. Asocierea cu modul de lucru al Internetului parea sa fie cat se poate de fericita, insa adevarata problema apare atunci cand aceste pachete cu date trebuie urmarite si transmise de la o regiune la alta. Nici macar compania japoneza NEC, principalul furnizor de echipamente electronice pentru British Telecom, nu a apucat sa gaseasca o solutie rezonabila a acestei probleme. Telefoanele mobile din noua generatie ar trebui sa aiba incluse procesoare asemanatoare cu cele ale computerelor, pentru a face fata rezonabil cerintelor impuse de diferitele standarde existente pe piata. Astfel, telefoanele din ultima generatie vor trebui sa aiba capacitatea de a „lucra” cu orice standard existent la ora actuala in lume. Problema este ca sunt o duzina de astfel de standarde pe glob. Numai in Europa sunt doua standarde: GPRS si GSM.
O alta problema foarte importanta o reprezinta sursa de energie pentru aceste telefoane. Bateriile conventionale, existente la ora actuala, pe baza carora functioneaza telefoanele mobile 2G, reusesc sa ofere energie telefoanelor pentru cateva zile. Aceleasi baterii, introduse intr-un mobil 3G, s-ar consuma in doar cateva minute de folosire. Desi telefoanele au fost date spre testare, producatorii de baterii nu au gasit inca o solutie pentru aceasta problema.
Nokia spera sa lanseze 3G-ul anul viitor
Desi pare ciudat, mai exista inca multe alte probleme. Producatorii au promis pasionatilor de muzica posibilitatea de a viziona, atunci cand doresc, video-clipuri ale grupurilor favorite pe ecranul telefonului 3G. Insa, cum poate cineva distinge ceva pe ecranul unui telefon atat de mic incat il pierzi prin buzunare? Solutia de moment a fost gasita de cei de la Siemens Mobile, care muncesc din greu la realizarea unui dispozitiv ce se va atasa la telefonul mobil si care va reprezenta un monitor special pentru telefoanele 3G.
Compania finlandeza Nokia este cat se poate de sigura ca la sfarsitul anului viitor va lansa pe piata primul sau telefon 3G pentru larg consum. Insa, este posibil sa beneficiem mult mai tarziu de noua tehnologie, daca tinem cont ca a fost necesar un an de zile, dupa costruirea retelei GPRS, pentru a aparea si telefonul in magazine.
Mai mult, specialistii adunati la CeBIT 2001 nu cred ca vor vedea pe piata cantitati industriale de telefoane din ultima generatie. Unii specialisti afirma chiar ca tehnologia 3G nu va putea fi folosita pe telefoanele mobile cunoscute si vor trebui inventate dispozitive noi.
Pe de alta parte, numai in Europa, pentru punerea la punct a retelei pe care va functiona noua generatie de mobile, va fi necesara amplasarea a peste 700.000 de noi turnuri de transmisie de date. Cum fiecare deal important de pe batranul continent e plin de antene tv, radio, satelit, etc., este foarte greu sa se mai amplaseze statii suplimentare in aceste locuri.
Inventivi, cei de la British Telecom s-au gandit sa puna statii de capacitati mai mici, dar mai multe, pe fiecare cabina telefonica, ba chiar si in clopotnitele bisericilor, in schimbul a 600.000 de lire sterline donate credinciosilor. Afland de intentiile principalului operator, englezii s-au scandalizat pe de o parte pe motiv ca antenele le strica aspectul ambiental al oraselor si, in plus, spun ei, transmisiile radio atat de dense le afecteaza sanatatea.
Dovedind ca sunt cu picioarele mai aproape de pamant decat producatorii de telefoane mobile, Forester Research, o companie de consultanta olandeza, apreciaza ca in 2005, atunci cand jumatate din telefoanele din Europa vor fi conectate la Internet, doar 15% dintre ele vor folosi tehnologia 3G, aceasta dovedind ca noile telefoane sunt ca niste copii superdotati, insa nascuti cu zece ani mai devreme.
Dorind sa dovedeasca parca faptul ca nimeni nu are dreptate, British Telecom, compania care conduce detasat in topul investitiilor pentru noua tehnologie, a cheltuit enorm, ajungand sa aiba datorii de 27,9 miliarde de lire sterline. Ca urmare, cu cateva saptamani in urma, directorul companiei britanice si-a dat demisia, compania a fost practic sparta in doua si s-au vandut parti din afacere din Spania pana in Japonia, pentru achitarea datoriilor.
Din nefericire, mai sunt cateva exemple de companii de anvergura care s-au aruncat cu capul inainte, orbite de promisiunile 3G, de a oferi Internet la viteze fantastice pe telefonul mobil, transmisii video si multe alte facilitati demne de filmele SF. Judecand dupa faptul ca odata instalata noua generatie de mobile vom putea plati facturile jucandu-ne cu tastele telefonului sau vom urmari emisiunea TV preferata sau pur si simplu vom discuta in timp real cu vreun amic care se plictiseste, pare de inteles nebunia frenetica ce a cuprins operatorul britanic.
Din pacate, intarzierile cauzate de costurile imense necesare rezolvarii tuturor problemelor software pentru telefoanele 3G si lipsa de accesorii au transformat miliardele investite de operatori in balti de apa statute. Un exemplu elocvent il constituie afaceristii europeni, care au investit aproximativ 100 miliarde de euro pentru cumpararea drepturilor de utilizare a frecventelor radio ce vor fi folosite de noua tehnologie. Daca ne gandim ca pentru construirea retelei de turnuri radio acestia vor trebui sa mai investeasca inca de doua ori pe atat, inainte chiar ca primul telefon sa fie disponibil pe piata, aproape ca iti vine sa te gandesti ce se va intampla cu saracii sud-coreeni, care au inventat 3G-ul, in cazul in care banii acestia vor fi aruncati in van.
Tehnologiile dezvoltate pentru telefonia mobila
2G – Tehnologia folosita pentru telefoanele mobile obisnuite
Servicii incluse:
· apeluri telefonice
· mesagerie vocala
· mesaje e-mail
Viteza de transmisie – 10 kilobiti/secunda
Timpul necesar descarcarii unui fisier MP3: 31-41 minute
2.5 G – Cea mai avansata tehnologie folosita in intreaga lume
Servicii incluse:
· apeluri telefonice/fax
· mesagerie vocala
· trimiterea/receptia de e-mail-uri de dimensiuni mari
· navigare pe Internet
· buletine de stiri
Viteza de transmisie: 64-144 Kbps
Timpul necesar descarcarii unui fisier MP3: 6-9 minute
3 G – Tehnologie ce combina un telefon mobil, un laptop si televiziune
Servicii incluse:
· apeluri telefonice/fax
· roaming international
&circle; trimiterea/receptia de e-mail-uri de dimensiuni mari
navigare pe Internet de mare vitezar
videoconferinter
TVr
Agenda electronica si calendar electronicr
Viteza de transmisie: 144 Kbps – 2 megabiti/secundar
Timpul necesar descarcarii unui fisier MP3: 11 secunde-1,5 minuter