Un studiu independent despre securitatea laptopurilor comandat de Intel și realizat de Ponemon Institute arată că pierderea sau furtul unui laptop provoacă companiei proprietare pierderi de peste 49.000 de dolari. Valoarea informațiilor stocate pe laptop este, evident, mult mai mare decât prețul mediu al produsului în sine.
În condițiile în care tot mai numeroși angajați renunță la desktopuri în favoarea notebookurilor mobile, cu care pot lucra foarte ușor și de acasă, securitatea datelor deținute pe laptop devine tot mai importantă. O analiză efectuată pe 138 de laptopuri pierdute sau furate  relevă că un astfel de incident generează costuri legate de înlocuirea produsului, detectarea lui, expertiza criminalistică, pierderea proprietății intelectuale, diminuarea productivității, aspecte legale de consultanță și de reglementare.
„Rezultatele au fost surprinzătoare, deoarece au arătat, de fapt, cât de valoroase sunt informațiile deținute pe laptopul furat sau pierdut“, a declarat Larry Ponemon, președinte fondator al Ponemon Institute. De fapt, cu cât compania ia mai curând cunoștință despre dispariția laptopului, cu atât mai mică  este pierderea. Dacă dispariția unui laptop furat este anunțată în aceeași zi, pierderea medie se ridică la 8.900 de dolari, în timp ce după o săptămână costul poate ajunge până la 115.000 dolari.
Pierderile, estimate la 2,1 miliarde dolari
Conform celui mai recent studiu disponibil, într-o perioadă de 12 luni se pierd peste 86.ooo de laptopuri, iar numărul lor tinde să crească pe măsură ce calculatoarele mobile sunt utilizate tot mai mult. Aceasta înseamnă pierderi estimate la 2,1 miliarde dolari. De altfel, cele mai multe laptopuri sunt pierdute în zona industriei financiare, cu o pondere de 15% din total, urmată de administrația publică, cu 14%.
Evident, odată cu proliferarea fenomenului, sunt create și tehnologii care să contracareze pe cât posibil pierderile. Tehnologia Anti-Theft (AT – antifurt) dezvoltată de Intel încearcă să limiteze pierderile la valoarea produsului în sine, blocând utilizarea datelor stocate pe acesta. Practic, tehnologia Intel AT permite transmiterea unei „pastile otrăvitoare“ către laptopul dispărut, ceea ce face ca sistemul să devină inoperabil, putând fi ulterior readus în stare funcțională fie prin deblocarea de la distanță, fie prin tastarea unei parole unice, care poate fi folosită o singură dată de către proprietarul laptopului.
În cazul în care laptopul nu a fost încă declarat dispărut, erorile tipice detectate sunt încercările  eșuate de logare și de conectare la serverul companiei proprietare. Tehnologia permite dezactivarea componentelor hardware și accesul la date chiar și în cazul în care unitatea de memorie (hard-discul) este scoasă din computer, este înlocuită sau formatată.
SMS otrăvitor
Odată constatată dispariția laptopului, administratorul IT poate marca produsul în serverul central, iar la prima conectare prin internet la server, laptopul va primi „pastila otrăvitoare“ care îi blochează funcționarea. Serverul poate fi localizat și pe internet (la providerul de internet, spre exemplu), astfel încât comunicarea să poată fi realizată în afara zidului de securitate (firewall) al companiei.
Notificarea laptopului pentru blocarea accesului la resurse se poate face și printr-un SMS criptat, în cazul în care computerul are funcția de conectare 3G. Pentru aceasta, nu mai este nevoie ca laptopul să fie conectat la internet, ci doar să se afle într-o zonă cu acoperire 3G, cu condiția ca sistemul de operare să fie pornit.
Versiunea 2.0 a Intel AT este disponibilă numai pentru calculatoare echipate cu procesoarele Intel Core 2010, iar mai vechi, pentru cele echipate cu vPro. Până acum, au aderat la tehnologie producători precum  Fujitsu, Lenovo și Panasonic, dar și companii de securitate ca Absolute Software, PGP, Phoenix și WinMagic.
„Tendința de renunțare la desktopuri în favoarea laptopurilor este ascendentă, iar firmele au nevoie de tot mai multe măsuri de precauție în privința securității sistemelor mobile“, subliniază Mooly Eden, director general al Mobile Platforms Group de la Intel. O altă informație interesantă relevată de studiul menționat este că pierderea laptopului președintelui companiei provoacă în medie o pierdere de 28.500 de dolari, pe când aceea a laptopului unui manager sau senior executive face o pagubă de peste 61.000 de dolari.


49.000

de dolari este valoarea medie a pierderilor financiare în cazul dispariției unui laptop, cele mai valoroase fiind datele aflate pe hardul computerului.