După succesul neașteptat al vaccinurilor pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19, BioNTech își îndreaptă către o maladie necruțătoare. Noul tratament al celor de la BioNTech, folosind tehnologii similare, a dat rezultate promițătoare la șoareci. Iar acum este testat pe oameni pentru a vedea dacă va avea același succes. Rezultatele au fost publicate în revista Science Translational Medicine, informează Iflscience.
Tehnologia ARNm revoluționează medicina. BioNTech vrea să vindece cancerul
Tratamentul în cauză se numește SAR441000 (BNT131). Ca și vaccinul Pfizer-BioNTech, folosește ARN mesager pentru a oferi organismului instrucțiuni pentru a produce proteine. În acest caz, se speră ca organismul să fie stimulat să creeze proteine numite citokine, care pot avea efecte antitumorale. Citokinele sunt generate în mod natural în organism, dar, dacă în locurile cu tumori se adaugă mai multe citokine, s-a dovedit că pot micșora tumorile și chiar le pot eradica în totalitate.
Dar adăugarea citokinelor în zona dorită nu este totul
Citokinele au un timp de înjumătățire foarte scurt – se degradează rapid în organism pentru a opri toxicitatea și, prin urmare, tratamente anterioare au necesitat o administrare constantă. Această dozare constantă a dus la niveluri toxice de citokine în organism, creând efecte adverse care au oprit progresia in tratamentul pentru cancer.
În schimb, cercetătorii au încercat să direcționeze citokinele direct către tumori folosind vectori virali, dar asta a dus la probleme genetice și la interferențe ale sistemului imunitar.
Prin introducerea unui cocktail de ARNm care codifică citokinele direct în tumoare, corpul creează aceste citokine în cantități mari, gata să se ferească de masa crescută a celulelor canceroase. Când BioNTech, în colaborare cu Sanofi, a încercat acest lucru pe 20 de șoareci cu melanom, 17 șoareci au produs suficiente citokine pentru a micșora efectiv tumorile în decurs de 40 de zile.
Experimentele sugerează că noua terapie poate fi folosită împotriva tumorilor și a oricăror tumori secundare.
După succesul înregistrat la șoareci, cercetătorii au trecut la studii umane. Există un proces de fază 1/2 în desfășurare, care a implicat 231 de participanți, cu date preliminare despre 17 pacienți, publicate în noiembrie 2020. Deocamdată, tratamentul vizează melanoamele și tumorile solide specifice, când este utilizat împreună cu alte terapii.
Sursă foto: Dreamstime