Totuşi, mai avem de aşteptat până se va putea realiza acest lucru, având în vedere că abia acum Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va organiza o licitaţie în acest sens.  Compania va cheltui 39,23 milioane lei, fără TVA, (aproximativ 8,9 milioane euro) pentru extinderea la nivel naţional a sistemului informatic de emitere şi control a rovinietei, scrie mediafax.ro.

Potrivit anunţului companiei, procesul de extindere reprezintă cea de-a doua etapă a dezvoltării sistemului informatic de emitere, gestiune şi control a rovinitei. Prima etapă, care a costat aproximativ 8 milioane de euro, s-a desfăşurat în perioada 2010-2011 şi a vizat realizarea unui nivel minim funcţional al sistemului, prin introducerea componentelor principale şi instalarea sistemului de monitorizare şi control compus din 10 puncte fixe şi 14 puncte mobile de control automat.

Cea de-a doua etapă vizează extinderea sistemului la nivel naţional, prin completarea necesarului de puncte de control automat, suplimentarea infrastructurii hardware şi software, introducerea unor noi module funcţionale pentru sistemul informatic şi amenajarea, precum şi dotarea unui nou data center pentru a asigura funcţionarea sistemului în caz de dezastru.
 CNADNR va organiza o licitaţie pentru extinderea sistemului şi aşteaptă ofertele firmelor interesate până la 30 mai, dată la care acestea vor fi deschise. În alegerea ofertei câştigătoare, preţul va avea o pondere de 50%, iar oferta tehnică 50%, menţionează sursa citată.

"Obiectivul general urmărit de CNADNR îl reprezintă extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei în vederea creşterii încasărilor din vânzarea de roviniete pentru anumite categorii de vehicule cu cel puţin 25%", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.
Contractul va avea o durată de nouă luni şi va fi finanţat cu fonduri de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale CNADNR.

Rovinieta poate fi cumpărată de la subunităţile CNADNR şi de la distribuitorii autorizaţi (Poşta Română, benzinăriile OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Automobil Club Român, UNTRR şi alţii). Rovinieta electronică a fost introdusă în octombrie 2010 în urma unui contract de 35,96 milioane de lei (8,2 milioane de euro), fără TVA, atribuit consorţiului Novensys Corporation/UTI Systems, care a dezvoltat prima etapă a proiectului. CNADNR a realizat anul trecut venituri din vânzarea rovinietei de 821,57 milioane lei (188 milioane de euro), în creştere cu 13,4% faţă de nivelul înregistrat în 2010, de 724,32 milioane lei.

Citiţi şi: Ai rămas fără rovinietă? Ocoleşte cele mai "periculoase" locuri unde poţi fi prins de camerele de luat vederi