Tehnologia informaţiei este un outsider care încearcă să îşi facă loc în fruntea economiei

Cu un procent de doar 0,8% din creşterea economică totală de 4,3% în T1 2015, tehnologia informaţiei este departe de a fi vedeta economiei, părând mai degrabă un outsider care încearcă să îşi facă loc în faţă, se arată într-un studiu realizat de EY România.

 

'Dacă ne uităm pe cifrele publicate de statistica oficială, vedem că domeniul IT a contribuit în trimestrul I din 2015 cu 7% la formarea produsului intern brut, iar în 2014 cu 5,9%. Comparativ, în T1 2015, industria a contribuit cu 21%, comerţul cu 17,5% sectorul public cu 11,1% iar imobiliarele au adus 10,5%. În ceea ce priveşte creşterea economică din T1 2015, dintr-un +4,3%, doar +0,8% se datorează IT-ului. Aşadar, departe de a fi vedeta economiei, tehnologia informaţiei pare mai degrabă un outsider care încearcă să îşi facă loc în faţă', se arată în studiul citat.

Potrivit legislaţiei actuale, angajatorul trebuie să realizeze în anul fiscal precedent, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator, un venit anual de cel puţin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce beneficiază de scutirea de impozit.

'La prima vedere, această condiţie pare a nu pune prea multe probleme. La o analiză mai atentă însă, se ridică o serie de întrebări şi aspecte practice care nu sunt adresate într-un mod unitar nici măcar la nivelul autorităţilor fiscale. Ce se întâmplă cu o societate nou înfiinţată, care nu are un venituri înregistrate în anul fiscal precedent? Ce se întâmplă cu o societate care s-a dezvoltat foarte repede şi pentru a putea derula contractele încheiate pentru viitor are nevoie să angajeze un număr mare de oameni într-o perioadă scurtă de timp, raportul veniturilor din anul precedent ajungând a fi sub 10.000 dolari / angajat? Ce se întâmplă în cazul transferului unui întreg departament de la o companie la alta?', se mai spune în studiu.

Conform documentului citat, emiterea unui nou ordin privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator ar fi fost un moment bun pentru clarificarea acestei condiţii, având în vedere mai ales evoluţia foarte rapidă a industriei de profil şi necesitatea adaptării legislaţiei la această situaţie.

Studiul a fost realizat de Gabriel Sincu, director executiv, Asistenţă Fiscală, EY România şi Claudia Sofianu – director executiv, Asistenţă Fiscală, EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014.