Temperaturile din ţara noastră devin tot mai ridicate în perioada verii, iar instalarea unui aparat de aer condiţionat este obligatorie. Medicii recomandă ca acestea să nu fie reglate mai jos de 21 de grade, astfel încât să nu fie diferenţe foarte mari între temperatura din mediul exterior şi cea din incinta ventilată. Pentru majoritatea dintre noi scenariul este similar. Ajungi acasă unde găseşti o temperatură sufocantă şi porneşti aparatul de aer condiţionat pe o temperatură foarte joasă pentru a răcori cât mai repede camera. Consumul creşte, iar aparatul funcţionează la capacitate maximă, fiind gălăgios.
Lucrurile nu trebuie să fie neapărat aşa. Marii producători de aparate de aer condiţionat au lansat pe piaţă aparate care se conectează la internet şi care pot fi controlate prin intermediul smartphone-ului. Unul dintre aceste modele este AR9500M de la Samsung. Acesta poate fi controlat de oriunde, printr-un smartphone și prin aplicația Smart Home. Utilizatorii pot regla de la distanță temperatura, pot ajusta setările, pot primi actualizări în timp real cu privire la modul în care funcționează aparatul de aer condiţionat, pot monitoriza consumul zilnic de energie, pot găsi soluții de depanare atunci când este nevoie de o reparație și își pot sincroniza mai multe dispozitive inteligente. Eliminarea disconfortului se obține prin dispersarea ușoară a aerului rece prin cele 21.000 de orificii, permițând astfel aerului să se deplaseze mult mai încet. În timpul verii, aparatul scade temperaturile foarte repede în modul de răcire rapidă, iar apoi, când temperatura dorită este atinsă, se mută automat pe funcția Wind-Free Cooling Mode. În plus, acest sistem de răcire în doi pași este capabil să scadă consumul de energie cu până la 72%.
Un alt model de aer condiţionat care vine cu tehnologii noi este Daikin Ururu Sarara Bluevolution. Acest aparat include, pe lângă controlul de la distanţă, un ochi inteligent pe trei zone. Acest lucru înseamnă că jetul de aer este trimis într-o altă zonă decât cea în care este o persoană la un moment dat. Detectarea se realizează în trei direcţii: la stânga, în faţă şi la dreapta. Dacă nu se detectează nicio persoană, unitatea va trece automat la setarea de eficienţă energetică. De asemenea, detectează prezenţa persoanelor în cameră şi direcţionează jetul de aer la distanţă de acestea.
Dacă primele două aparate au preţuri estimative de 2.000 de euro, pe piaţă există modele cu control la distanţă şi la 3.000 de lei. Modelul LG Deluxe DM12RP include Wi-Fi control, plasmaster ionizer plus, filtru antibacterian, controlul energiei active, afişare consum energie şi are capacitatea de a răci încăperea cu până la cinci grade, în doar cinci minute.
Astfel, când pleci de la serviciu spre casă, ştii că vei găsi temperatura pe care ţi-o doreşti. Soluţii există şi pentru automobile. Viper SmartStart este o interfaţă digitală de pornire a motorului din smartphone, care este compatibilă cu sistemele de operare iOS şi Android. Cu ajutorul acesteia poţi porni maşina şi primeşti informaţii despre temperatura la bord şi despre eventualele declanşări ale sistemului de securitate. Maşina poate fi comandată de oriunde, atâta vreme cât telefonul are semnal GSM. Pentru a preveni pornirea accidentală a motorului în spaţiile închise sau de către persoane neinstruite, există un buton dedicat pentru dezactivarea pornirii motorului de la distanţă, instalat în maşină. Aerul condiţionat poate fi astfel pornit în maşină cu câteva minute înainte de a pleca la serviciu, iar acasă temperatura va fi ideală, evitând astfel canicula.