Tehnologia utilizată în vaccinurile anti-COVID, utilă și pentru alte boli?
Totodată, tehnologia ARN Mesager ar putea fi utilizată și pentru a dezvolta vaccinuri antigripale în doar o lună, faţă de perioada de şase luni necesară în momentul de față, conform informațiilor transmise de abc7.com
Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer și Moderna utilizează tehnologia care are la bază molecula de material genetic botezată ARN Mesager, care învață corpul să producă diverse proteine. În cazul vaccinurilor, corpul primește instrucțiuni pentru a produce proteina Spike a virusului, astfel încât sistemul imunitar să producă anticorpi. În acest context, medicul Drew Weissman a început să investigheze potențialul manipulării ARN Mesager la jumătatea anilor 2000.
Tehnologia este foarte versatilă
În momentul de față, Moderna testează această tehnologie pentru a găsi un vaccin pentru citomegalovirus, principala cauză infecțioasă a defectelor apărute la naștere, în Statele Unite. De asemenea, compania Curevac încearcă să găsească și un nou vaccin pentru rabie. Astfel, medicii care au pus bazele ARN Mesager au punctat că potențialul tehnologiei este mult mai mare.
„Este o tehnologie foarte versatilă, putem să o folosim pentru a combina antigeni multipli pentru cancer, de exemplu”, a explicat Ozlem Tureci.
Totuși, celulele nu sintetizează proteine în cazul cancerului. Pentru a învăța sistemul imunitar să lupte contra bolii, celulele caută markerii unui tip de cancer și utilizează instrucțiunile primite prin ARN Mesager. Trebuie menționat că cercetările sunt încă în fază de început însă Pfizer/Biontech se bazează pe această tehnologie pentru a pregăti noi vaccinuri în cazul unor tulpini agresive ale coronavirusului.
„Țelul nostru e să dezvoltăm o nouă variantă (a serului) în trei luni, să o producem și să o oferim pacienților”, a explicat Mike McDermott, președinte al distribuției globale la Pfizer.
Sursă foto: Dreamstime