S-ar mai fi făcut multă teorie despre avantajele sau dezavantajele de a avea Linux în loc de Windows, dacă Dell, al doilea producător mondial de PC-uri, nu anunţa săptămâna trecută că va distribui laptopuri cu sistem de operare Ubuntu Linux.

Aşadar, care sunt şansele Ubuntu în faţa competiţiei reprezentate de atotputernicul Windows şi mai ales varianta sa de dată recentă, ceva mai puţin răspândită Vista?

Am instalat pe un laptop care venise din fabrică cu Windows Vista, în paralel, Ubuntu Linux varianta 7.04, cunoscută sub numele Feisty Fawn, lansată pe piaţă de compania Canonical în urmă cu două săptămâni.
În primul rând, Linux nu mai e la fel ca în urmă cu un an sau doi, fiind sistemul de operare cu cea mai rapidă dezvoltare de pe piaţă. Chiar dacă utilizatorii mai trebuie încă să scrie linii de comandă pentru a activa sau dezactiva unele funcţii mai complicate, odată configurat, sistemul nu mai are nevoie de intervenţii speciale. Nici măcar la instalarea programelor. Ubuntu are un sistem Add/Remove similar cu cel din Vista. Iar aplicaţiile pe care le doreşti se găsesc în aşa numitele „repository packages“ şi pot fi descărcate de pe serverele Ubuntu. Evident, acestea nu vor fi tradiţionalele programe scrise pentru „lumea“ Windows, dar le înlocuiesc aproape 100% cu performanţe similare, iar în multe cazuri, superioare. Browserul Firefox e deja cunoscut, iar mulţi dintre potenţialii utilizatori poate că au dat deja peste clientul de mail Thunderbird, playerul media VLC, sau replica Photoshopului de la Adobe, GIMP. Oricum, din ce în ce mai multe programe, cum ar fi aplicaţia de gestionare a fotografiilor digitale Picasa de la Google, playerul multimedia Real Player sau Skype, sunt scrise şi pentru Linux, iar instalarea pe Ubuntu Feisty Fawn se face la fel de simplu ca în Windows.

Ubuntu recunoaşte şi poate accesa chiar şi partiţia în care e instalat Vista, dar invers nu se poate. La instalare, Feisty Fawn preia setările şi documentele din Windows, iar după procesul respectiv se conectează fără probleme la o reţea de computere Windows, la internet wireless sau la un server de mail Microsoft Exchange, prin intermediul clientului de mail Evolution, un înlocuitor perfect al lui Outlook 2003.

Distanţa dintre Windows şi Linux se micşorează

Uneori mai trebuie să cauţi şi să instalezi singur câte un driver, dar acest lucru se întâmplă mai rar decât la Vista, pentru care au fost scrise, deocamdată, mai puţine drivere decât pentru Linux.

La capitolul aplicaţii de birou, pachetul Open Office în cea mai recentă versiune a sa, 2.2, vine gata instalat în Ubuntu, spre deosebire de Microsoft Office, care trebuie achiziţionat separat. Sigur, la ora actuală nu există o aplicaţie mai complexă decât produsul Microsoft pentru birou, dar Open Office oferă mai mult decât necesarul pentru aplicaţiile uzuale, cum ar fi editarea de documente, calculul tabelar, crearea de prezentări sau baze de date complexe. Şi seamănă cu Office 2003, cu care ne-am obişnuit, mai mult decât cu Office 2007. La organizarea informaţiilor şi căutare, Vista e un pas uriaş înainte faţă de Windows XP. Şi Ubuntu e capabil de „instant search“, însă nu poate salva rezultatele căutării sub formă de foldere virtuale.

În test, Ubuntu a făcut mai puţine „nazuri“ decât Vista, fie şi pentru faptul că ocupă doar 2,6 GB pe hard-disk, faţă de cei peste 10 GB necesari desfăşurării lui Vista. Şi consumă infinit mai puţine resurse (circa 10% din memoria RAM de 1GB a laptopului de test, faţă de peste 30% în cazul Vista), chiar şi cu „efectele speciale“ activate. În schimb, cei care doresc să asculte muzică în format MP3, sau să vadă clipuri MPEG, ori să utilizeze alte standarde proprietare trebuie fie să caute codec-urile respective pe internet, fie să instaleze alte playere decât Rhythmbox (audio) sau Totem (video) cu care vine echipat sistemul.

Ubuntu Feisty Fawn nu oferă încă posibilitatea de a folosi aproape tot ce îţi doreşti de la un computer „out-of-the-box“, aşa că utilizatorii foarte pretenţioşi şi obişnuiţi ca totul să meargă „din prima“, eventual instalarea altor programe să se facă „singură“, vor rămâne la XP sau MacOS X.

Dar dacă adăugăm faptul că Ubuntu e complet gratuit, ba chiar îţi poate fi livrat la uşă cu toate costurile acoperite de Canonical, promotorul său, atunci putem spune că în sfârşit avem, dacă nu un înlocuitor complet, atunci măcar o alternativă de luat în seamă la Windows, în special pentru birou. 

Vindows Vista

PREŢ Creaţia de ultimă oră a celor de la Microsoft costă între 300 şi peste 600 de dolari, exceptând varianta Basic, care nu are unele funcţii avansate. Din păcate, driverele şi unele programe încă nu sunt „la zi“ cu variantele
compatibile.

TEHNOLOGIE Vista are încorporate funcţii de căutare, back-up şi organizare avansată a fişierelor, efecte speciale pentru desktop şi accelerare grafică tridimensională, dar costul acestora este consumul mare de resurse.

OFFICE Aplicaţiile de birou de la Microsoft costă chiar mai mult decât sistemul de operare în sine,
fiind principalul aducător de venit pentru compania din Redmond. Dar e şi cea mai avansată suită Office de pe piaţă.

Ubuntu Linux

PREŢ Canonical Limited, promotorul Ubuntu, oferă sistemul de operare gratuit. Acest fapt implică însă unele limitări, pentru multe aplicaţii cu licenţă nu se oferă suport oficial. În schimb, Ubuntu are în spate cea mai mare comunitate de programatori open-source.

TEHNOLOGIE Ubuntu este un Linux veritabil, beneficiind de structura simplă, stabilă şi sigură a sistemului creat de Linus Torvalds. Fiind bazat pe sistemul Unix, este mai înrudit cu Mac decât cu Windows. Cu puţin exerciţiu, te obişnuieşti cu structura comenzilor, dar folosirea liniilor de comandă este încă greoaie pentru utilizatorii obişnuiţi.

OFFICE Ubuntu, ca majoritatea distribuţiilor Linux, vine cu pachetul Open Office complet. Spre deosebire de Windows, poate fi folosit la birou direct scos „din cutie“.