România se poate lăuda cu o adevărată tradiţie în explorarea şi exploatarea resurselor naturale. În urmă cu mai bine de o sută de ani, la noi în ţară a fost instalat primul sistem de transport al gazelor naturale prin conducte din Europa, după ce în 1909 s-a realizat și prima producţie de gaze naturale. Cea mai mare producție de gaze naturale din România a fost înregistrată în 1986, an în care s-au extras nu mai puţin de 36,2 mld. mc. Anul trecut, cei doi mari producători de gaze din ţara noastră au extras o cantitate de 10,6 mld. mc, adică mai puţin de o treime din producţia-record a României. Primele foraje în Marea Neagră au fost realizate în anii ‘70, însă exploatarea a fost posibilă abia după 1990. În ultimele două decenii au fost exploatate doar zăcămintele din apele cu adâncime mică. De aproximativ șapte-opt ani au început să fie explorate și zăcămintele aflate la mare adâncime.
Rolul tehnologiei și inovației în sectorul gazelor naturale
Evoluţia tehnologiei din acest sector permite, în prezent, companiilor petroliere performanţe pe care le-au crezut imposibile cu ani în urmă. „Industria de petrol și gaze se bazează foarte mult pe inovație și tehnologie. Inovația a fost întotdeauna un factor foarte important pentru a se asigura capacitatea industriei de a satisface cererea globală tot mai mare de energie“, a spus John Knapp, directorul general al ExxonMobil România, în cadrul conferinței organizate de Capital. Compania americană ExxonMobil investește anual în cercetare și tehnologii inovative circa un milliard de dolari. „În anul 2000 cantitatea de petrol extras din ape de mare adâncime era aproape zero. Astăzi reprezintă 5% din producţia globală. Şi are cea mai mare creştere din industria de exploatare a petrolului“, a declarat oficialul companiei.
ExxonMobil, lider în domeniul forajului offshore la mare adâncime, împreună cu OMV Petrom a finalizat cu succes, la începutul acestui an, cea de-a doua campanie de foraj, în perimetrul Neptun, din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de dolari, din 2008 până în prezent. „Unul din motivele pentru care ExxonMobil a revenit în România este progresul înregistrat în tehnologiile de explorare și exploatare în ape de mare adâncime. Astăzi putem fora și la 3.000 de metri adâncimea apei și producem hidrocarburi în zone inaccesibile cu o decadă în urmă“, a spus directorul general al ExxonMobil România, precizând că în Marea Neagră lucrările de foraj s-au realizat și la peste 1.000 de metri adâncimea apei. El a adăugat că ExxonMobil are un portofoliu de 32 de proiecte în ape de mare adâncime din 2005 și până în prezent. „Pentru operațiunile desfășurate în Blocul Neptun Deep s-a adus în România tehnologie de ultima oră. În 2012, am confirmat prima descoperire de gaze naturale în ape de mare adâncime“, a explicat John Knapp. Campania a continuat cu o nouă rundă în vara anului 2014 și derulată până în ianuarie 2016, mai exact 7 sonde în zona de apă adâncă a blocului Neptun. „Un program de lucrări cu 555 de zile de foraj continuu, în condiții exemplare de siguranță și securitate“, a mai spus oficialul companiei.
Investiții de ordinul miliardelor
Pe lângă cele 1,5 miliarde de dolari, sumă investită de cele două companii în ultimii opt ani în Marea Neagră, pentru a avea acces la aceste zăcăminte descoperite mai sunt necesare sume la fel de mari. „Credem că România are un potențial important de dezvoltare, totuși sunt o serie de criterii de luat în considerare“, a spus John Knapp. Printre criteriile enumerate de oficialul ExxonMobil România se regăsesc: nivelul ridicat al investițiilor necesare – vorbim de câteva miliarde de dolari pentru o potențială dezvoltare; riscuri geologice și provocările tehnice – este primul proiect de acest gen; și faptul că „trebuie să construim infrastructura de transport upstream- sonda Domino-1 este situată la 170 km de ţărm“. În prezent toate datele colecate se află într-un proces de analiză și evaluare de către cele două companii petroliere, iar o declarație finală de investiție urmează să fie luată în aproximativ doi ani, ceea ce face puțin probabil ca primele gaze din apă adâncă a Mării Negre să ajungă la consumatori mai devreme de 2020.
Industria de petrol și gaze se bazează foarte mult pe inovație și tehnologie. Inovația a fost întotdeauna un factor foarte important pentru a se asigura capacitatea industriei de a satisface cererea globală tot mai mare de energie.
John Knapp, director general, ExxonMobil România
555
de zile de foraj continuu au realizat cele două companii petroliere cu ajutorul platformei Ocean Endeavor