Sunt spitalele din România pregătite să facă față concurenței internaționale din punct de vedere tehnologic? Investițiile de ultimă oră din sectorul privat demonstrează că începem să ne apropiem de standardele din Occident.
Spitalul Monza, cel mai mare spital privat de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională din țară, parte a grupului „Policlinico di Monza“ din Italia, a investit 3 milioane de euro în cel mai performant sistem de chirurgie minim-invazivă video-asistată, robotul daVinci Xi. Investiția vine la un an după ce Spitalul Monza a devenit primul spital care a introdus chirurgia robotică în sistemul medical privat. În 2017, spitalul a achiziționat un alt robot chirurgical da Vinci, cu ajutorul căruia s-au efectuat în medie 5 operații pe lună.
Tehnologii de ultimă oră
Robotul da Vinci Xi este cel mai modern și performant sistem computerizat care se interpune între chirurg și pacient. Prin punct de vedere tehnologic, robotul dispune de vedere 3D și HD, deţine patru braţe multifuncţionale la care se ataşează instrumente cu potenţial de rotire de 540 de grade în 7 direcţii şi permite repoziţionarea masei de operaţie în timpul precedurii precum şi rotirea sistemului 360 de grade în jurul pacientului.
Chirurgia robotică permite efectuarea unor operaţii dificile şi complexe. Robotul aduce diverse beneficii, de la creşterea vizibilităţii, chirurgul fiind astfel mult mai aproape de zona operată şi având posibilitatea de a mări imaginea de peste zece ori, până la executarea de mişcări mai sigure de către chirurg în timpul operaţiei. De asemenea, daVinci Xi îi permite medicului să ajungă în spaţii anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convenţională sau deschisă.
Mai mult, acesta permite abordarea unor zone şi patologii diferite, cu implicaţii complexe, în chirurgia oncologică, urologie, bariatrie, ginecologie, pediatrie, chirurgia herniilor incizionale, chirurgie toracică, endocrină sau ORL.DaVinci Xi este reprezentat de un sistem computerizat, interpus între chirurg şi pacient, menit să îmbunătăţească prestaţia medicului, aducând importante beneficii pacientului prin reducerea complicaţiilor şi a timpului de refacere.
Pentru pacienți, intervențiile chirurgicale prin intermediul robotului da Vinci Xi înseamnă o cantitate redusă de sânge pierdut intra-operator, timp mai scurt de recuperare, risc scăzut de complicații post-operatorii, durere post-operatorie diminuată, reluarea rapidă a activităților obișnuite și posibilitatea de a interveni în cazuri foarte dificile.
Chirurgia robotică are aplicabilitate în specialități precum urologie, ginecologie și bariatrie. Cazurile dificile beneficiază cel mai mult de avantajele chirurgiei robotice, în acest sens fiind vizate afecțiuni ca endometrioza (una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine) sau afecțiunile oncologice,cum ar fi cancerul renal, cancerul de vezică urinară (al patrulea tip de cancer ca incidență la femei și bărbați deopotrivă) sau cancerul de prostată (întâlnit la 7 din 10 bărbați ajunși la vârsta a treia).
„Chirurgia robotică a venit ca o alternativă la chirurgia laparoscopică tradițională, menită să depășească anumite limitări ale acesteia, legate de profunzimea și disecția minuțioasă impuse de anumite cazuri. Robotul da Vinci Xi este cu atât mai performant și mai util cu cât este pus în mâna oamenilor potriviți, chirurgi cu mare experiență și o pregătire internațională solidă. Noi ne bucurăm să îi avem alături și să putem spune că, la Monza, roboții au sufletul celor mai buni chirurgi și că, în acest fel, am mai făcut încă un pas înainte în chirurgia de vârf și de performanță“, este de părere Luca Militello, CEO Grup Monza România.
Un nou complex medical
Pe lângă investiția într-un nou robot chirurgical, grupul Monza a semnat un parteneriat strategic cu Enayati Group pentru dezvoltarea Revera Medical City în zona Băneasa din București, unul dintre cele mai mari proiecte medicale private, cu o investiție totală de 50 milioane de euro. Revera Medical City va avea în componența sa o unitate premium pentru îngrijire medicală, un centru rezidențial pentru vârstnici și un spital dedicat sferei oncologice și de recuperare.
„Prin acest parteneriat, ne continuăm promisiunea de a aduce constant pacientului român servicii medicale de înaltă performanță și calitate. Valorile comune ale grupului nostru și ale Enayati Group și dorința de a îmbunătăți continuu modul în care pacientul român este îngrijit ne confirmă că proiectul Revera va fi un punct de reper pentru medicina românească“, a declarat Luca Militello.
Spitalul de Oncologie Monza va ocupa prima dintre cele trei clădiri ce se vor dezvolta pe platforma Revera Medical City. Mai mult, spitalul va pune la dispoziția pacienților un centru medical dedicat oncologiei și reabilitării oncologice, un centru de radioterapie, un centru de imagistică medicală, un centru de cardiologie intervențională, o clinică multidisciplinară și un laborator medical. „Peste 400 de angajați vor putea să își desfășoare activitatea în Revera Medical City, un proiect care va răspunde lipsurilor existente pe piața medicală din Romania“, a declarat Wargha Enayati, președintele Enayati Group.
Parteneriatul semnat de Wargha Enayati și de Massimo De Salvo, președintele Grupului Monza, reprezintă primul pas în demararea acestui proiect grandios care, pe lângă excelență medicală, dotări de ultimă generație, facilități speciale, va deveni un HUB medical.
Acest articol a fost publicat în numărul 29 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 23 – 29 iulie 2018