Ericsson, cel mai mare furnizor de servicii şi tehnologie de comunicaţii din lume, a colaborat îndeaproape cu M-Tel pentru a-i permite acestuia să lanseze servicii LTE pentru clienţii săi din Bulgaria începând din luna ianuarie 2012.

Proiectul reprezintă o continuare naturală a demonstraţiei LTE de succes realizată în luna septembrie 2011 şi reprezintă primul pas către dezvoltarea unui pachet de servicii de broadband mobil de calitate disponibil pentru peste 4 milioane de utilizatori. Aceasta este, în acelaşi timp, şi prima dată când servicii LTE devin disponibile în Bulgaria. Ericsson nu doar că a furnizat infrastructura, echipamentele şi programele de software necesare, dar a şi proiectat, implementat şi optimizat noua reţea LTE.

„Tehnologia LTE oferă o serie de avantaje pentru toată societatea din Bulgaria. Conform studiilor realizate, o creştere de 10% în gradul de penetrare al conexiunilor broadband este echivalentă cu o creştere de aproximativ 1% a PIB-ului. Tocmai de aceea, M-Tel este decis să investească în dezvoltarea unei reţele LTE, ” a declarat Horst Pertl, M-Tel Bulgaria.
Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) va scoate la licitaţie, în luna iunie, drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Pentru servicii LTE/4G sunt vizate benzile de 800 şi 2600 Mhz. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.

În cazul în care se alocă toate blocurile de frecvenţe la preţul de pornire propus de ANCOM, valoarea totală a spectrului scos la licitaţie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.