De departe, cea mai cunoscuta prezenta a capitalului grec in Romania este investitia OTE de la RomTelecom. Recent, compania elena si-a majorat la 54% cota detinuta din actiunile operatorului de telefonie fixa. Aceasta operatiune mai aduce la capitalul social al companiei alte 274 milioane USD, care provin din achizitia unui pachet de actiuni in valoare de 242,6 milioane USD, bani care vor intra in companie, si 30,99 milioane USD, suma ce revine statului roman. Grupul elen a depus deja in luna fe
De departe, cea mai cunoscuta prezenta a capitalului grec in Romania este investitia OTE de la RomTelecom. Recent, compania elena si-a majorat la 54% cota detinuta din actiunile operatorului de telefonie fixa. Aceasta operatiune mai aduce la capitalul social al companiei alte 274 milioane USD, care provin din achizitia unui pachet de actiuni in valoare de 242,6 milioane USD, bani care vor intra in companie, si 30,99 milioane USD, suma ce revine statului roman. Grupul elen a depus deja in luna februarie 145 milioane USD intr-un cont escrow, deschis la ING Barings, reprezentand aportul in numerar.
In urmatorii trei ani investitiile de capital in modernizarea si achizitia de echipamente si infrastructura se vor cifra la 250-300 milioane USD. Acesti bani vor fi mana cereasca nu doar pentru RomTelecom, care pentru a deveni o companie performanta are nevoie de investitii de aproximativ un miliard USD, ci si pentru diversii furnizori de echipamente, dintre care cel mai important este Intrarom, detinut de grupul grecesc Intracom. De altfel, atat in 2001, cat si in 2002, performantele financiare ale furnizorului de echipamente au fost afectate de restrangerea investitiilor in modernizarea RomTelecom si a diviziei sale de telefonie, Cosmorom. In ultimii ani, cei doi operatori de telefonie au reprezentat 45% din totalul vanzarilor Intrarom. Analistii sunt de parere ca scaderea dramatica a investitiilor operatorului national de telefonie au fost determinate atat de incertitudinea actionariatului, cat si de criza surselor de finantare de pe piata internationala.
In ciuda acestor probleme, Intrarom se mentine in topul celor mai rentabile companii din Romania. Un clasament intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii si APAPS, pe baza profitului obtinut de marile companii in 2001, plaseaza Intrarom pe locul al treilea (cu 544 miliarde lei), dupa Orange si Mobi Fon.
Lipsa investitiilor s-a repercutat si asupra performantelor financiare ale operatorului de telefonie mobila, Cosmorom, care, la sfarsitul anului trecut, era pe punctul de a fi inchis. Lipsa banilor a impiedicat extinderea retelei, deci implicit a numarului de utilizatori – indicator foarte important in business-ul de telefonie mobila. Cosmorom necesita investitii de 150 milioane USD pana la sfarsitul anului in curs, insa cei din conducerea OTE nu vor avea nici un interes sa mai investeasca in companie, cel mai plauzibil scenariu fiind vinderea acesteia. La Cosmorom se gaseste indirect capital grecesc, compania fiind detinuta in proportie de 100% de aproape RomTelecom.
Distributia de telefoane mobile si de electronice este o alta afacere catre care s-au orientat investitorii greci. Dealer-ul de telefoane Germanos este detinut in proportie de 96% de compania elena cu acelasi nume, dupa ce, in cursul anului trecut, aceasta a cumparat 30% din actiuni de la o alta companie greceasca – Global Finance. In 1996, Global Finance devenise actionar la Germanos, prin intermediul a doua fonduri de investitii pe care le administreaza – Black Sea Fund si EuroMerchant Balkan Fund, in urma unei investitii de 800.000 USD. Desi compania s-a extins pana acum destul de mult, avand in total aproximativ 65 de magazine, viata devine din ce in ce mai grea pe aceasta piata, pe fondul diminuarii comisioanelor acordate de operatorii de telefonie, precum si a scaderii continue a pretului mediu al telefoanelor. La aceasta se adauga scaderea numarului de noi abonati, in favoarea cumparatorilor de cartele, de pe urma carora distribuitorii castiga foarte putin.
„Scaderea veniturilor din vanzarea de telefoane cu abonament va fi compensata prin cresterea vanzarilor la alte categorii de produse: telefoane fixe, camere digitale sau jocuri”, declara Nikolaos Smirnoff, director general Germanos, grup cu investitii de aproximativ opt milioane de euro.
Grecii au investitii si in software, industrie foarte profitabila. Astfel grupul Altec are participatii la Unisoft (51%) si la Sysware Romania. Unisoft furnizeaza solutii integrate pentru companii mici, medii sau mari. Printre clientii Unisoft se numara Altex, CG&GC, Hennes&Mauritz, Hiperdia sau Ina International Cosmetics and Privilege.
Principalele investitii grecesti in telecomunicatii
RomTelecom
· Venituri operationale (primele trei trimestre 2002): 713,2 milioane euro
· Profit net (primele trei trimestre 2002): 29,5 milioane euro
· Datorii nete (primele trei trimestre 2002): 414 milioane euro
· Numar linii telefonice: 4,16 milioane
· Actionariat: 54% – OTE, 46% – statul roman
Cosmorom
· Cifra de afaceri (primul semestru 2002): 9,1 milioane USD
· Datorii: 190 milioane USD
· Necesar de investitii: 150 milioane USD
· Numar de abonati: 44.500 + 50.000 detinatori de cartele
· Actionariat: RomTelecom – 100%
Intrarom
· Cifra de afaceri 2001: 103,3 milioane USD
· Investitii: peste 30 milioane USD
· Profit net: 16,2 milioane USD
· Actionariat: 67,7% Intracom, restul la manageri si alti actionari
Germanos
· Investitii totale: 8 milioane euro
· Numar de magazine: 65 pana la sfarsitul anului
· Cifra de afaceri: crestere estimata de 40% fata de 2002. Conducerea
companiei nu a facut publica cifra de afaceri
· Actionariat: 96% – Germanos, 4% – persoane fizice