Pericol pentru toți cei cu telefoane mobile. Riscul despre care nimeni nu le-a spus la început

telefoane mobile smartphone

SURSA FOTO: Unsplash

Toți cei cu telefoane mobile trebuie să știe! Acestea ne-au schimbat radical stilul de viață, iar acum, un medic a vorbit despre efectele pe care le pot avea rețelele de socializare asupra noastră.

Toți cei cu telefoane mobile trebuie să știe! Doctorul Dragoș Cîrneci, specialist în neuroștiințe, a discutat despre impactul pe care rețelele sociale îl au asupra vieții oamenilor.

El a subliniat că aceste platforme de comunicare amplifică competitivitatea și au devenit o arenă a concursului între indivizi care își etalează realizările.

Cum ne-au schimbat viața rețelele de socializare?

Întrebat în ce mod au schimbat rețelele sociale viețile oamenilor, specialistul în neuroștiințe a spus că folosim tehnologia pentru aceleași scopuri tradiționale, cum ar fi auto-promovarea, căutarea de hrană, parteneri sau divertisment. Chiar dacă nu avem cunoștințe tehnice profunde despre construcția paginilor web sau a telefoanelor mobile, nu este relevant, deoarece le folosim cu succes în aceleași moduri ca întotdeauna.

Este vorba despre partea socială a naturii noastre, spune Dragoș Cîrneci. Potrivit lui, nu este neapărat că rețelele sociale ne-au schimbat, în sensul că ne determină să ne promovăm. Însă în același timp, ritmul prin care transmitem mesaje despre noi înșine s-a modificat în creierele noastre.

Înainte, trebuia să așteptăm să întâlnim pe cineva în persoană pentru a ne lăuda, acum putem face acest lucru la doar un click distanță.

„Putem face toată ziua dacă vrem. Și treaba asta creează un soi de presiune a timpului: `uite ăla a postat mai mult decât mine sau mai multe share-uri sau like-uri’ și e o competiție mai în direct, în timp real, un concurs între oamenii care se laudă. Asta este o chestie nouă, nu era pe vremea dinainte de social media”, a declarat el la Digi24.

Practic, spune Cîrneci, percepția timpului și competitivitatea sunt amplificate de rețelele sociale. Ele scot la iveală aspecte care probabil existau întotdeauna în noi, cum ar fi nevoia socială. Dar le proiectează în mediul nostru înconjurător, pe o scară mult mai largă, aproape universală, și într-un timp foarte scurt.

Iar acest lucru creează o presiune considerabilă pentru ca toți să se comporte într-un mod similar, ca într-un fel de competiție. Aceasta este, în esență, schimbarea pe care o aduce social media.

Facebook, Instagram; SURSA FOTO: Pexels

Cei care sunt activi pe rețelele sociale, la fel de activi și în viața reală

Toți cei cu telefoane mobile trebuie să știe! Dragoș Cîrneci a vorbit și despre ideea preconcepută că dacă petreci prea mult timp online, vei pierde conexiunea cu lumea reală. Acesta spune că lucrurile stau tocmai invers.

Potrivit lui, cei care sunt foarte activi pe rețelele sociale sunt, de obicei, și mai activi în viața reală. Social media este doar un canal de comunicare, nu reprezintă întreaga viață.

Specialistul în neuroștiințe atrage însă atenția că trebuie să existe un echilibru între tehnologie și viața reală.

„Copiii noștri ajung să-și schimbe comportamentul, de mici, din școală, pentru că tot ce își doresc ei e la un click distanță pe tabletă, pe smartphone sau orice altceva și orice își doresc ei fac click și ajung.

Și au impresia că și în viața reală ei fac click, adică la relațiile dintre oameni sau la școală, uneori la job, și nu se întâmplă așa și nu se adaptează la tipul de viață normal, altul decât cel virtual. Deci trebuie să ne gândim cum să facem în viitor echilibrul între cele două.

Adică să avem tehnologie și în același timp să știm să trăim cu ea fără să ne strice nouă creierul”, a explicat el.