Duma de Stat a luat o decizie în ceea ce privește școlile și elevii din Rusia. Potrivit acesteia, elevii ruși nu mai au voie să facă acest lucru. Despre ce este vorba, de fapt?
Este complet interzis în școlile din Rusia
Este complet interzis în școlile din Rusia. Într-un efort de a intensifica disciplina și de a promova un mediu educațional lipsit de distracții electronice, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat o lege care interzice utilizarea:
- telefoanelor mobile
- tabletelor cu cartele SIM de către elevi în timpul orelor
Decizia, luată în a treia lectură, a fost susținută de deputații ruși, care au subliniat necesitatea ca elevii să se concentreze exclusiv asupra activităților educaționale în timpul orelor școlare.
Astfel, telefoanele mobile vor putea fi utilizate doar în scopuri educaționale, cu condiția ca acestea să fie echipamentele și resursele electronice ale școlii.
Legea se aplică de la 1 septembrie 2024
Legea, programată să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, vine cu o excepție importantă: elevii își vor putea folosi telefoanele personale:
- în cazuri de urgență
- risc la adresa vieții
- probleme de sănătate
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a evidențiat susținerea extinsă a părinților și profesorilor pentru această măsură, subliniind beneficiile pe care le va aduce în mediul școlar.
„Legea va spori autoritatea profesorilor și va îmbunătăți comunicarea în sălile de clasă. Este important, având în vedere că mulți copii suferă de dependența reală de telefonul mobil și au dificultăți de comunicare”, a declarat oficialul din Federația Rusă.
Acest pas al autorităților ruse se înscrie într-un context mai larg de consolidare a educației patriotice și a disciplinei în școli, accentuat încă de la începutul războiului din Ucraina.
Marea Azov ar putea deveni complet a Rusiei
Într-o altă ordine de idei, Duma de Stat a primit un proiect de lege prin care Marea Azov este declarată „marea internă a Rusiei”.
Comisia de Profil din Duma de Stat a aprobat proiectul de lege. Astfel, legea va merge acum către Putin pentru a fi promulgată.
„În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice.
Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov”, a declarat deputatul rus Mihail Şeremet pentru agenţia de presă RIA Novosti.
Amintim că Marea Azov este situată între Rusia și Ucraina. Aceasta este sub controlul Kremlinului.
În 2003 a fost semnat un acord între Moscova și Kiev. Acesta se referea la cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci. Un an mai târziu, acordul a fost ratificat de Kremlin. În iunie 2023, acordul a fost denunţat.