Dacă în 2012 pe lista celor mai mari producători de smartphone-uri întâlneam nume precum Samsung, Apple, HTC, Nokia, RIM (Blackberry), astăzi, în afară de primele două companii, piaţa este dominată de producătorii chinezi. Puţină lume a auzit de BBK Electronics Corporation. Această companie chineză este specializată în producţia de televizoare, mp3 playere, camere foto şi telefoane mobile. Printre brandurile de smartphone deţinute de această firmă se numără Oppo, OnePlus şi Vivo. Aceste trei branduri împreună cu Huawei aveau o cotă de piaţă de 21% la nivel global în trimestrul trei al anului trecut, conform companiei de cercetare Gartner. Top 5 producători de smartphone-uri la finele anului trecut arăta în felul următor: Samsung, cu o cotă de piaţă de 21%, urmat de Apple, cu o cotă de 12,5% şi Huawei, cu 9,3%. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de Oppo şi Vivo. Oppo avea o cotă de piaţă de 7,1%, iar piaţa principală este deocamdată China. Vivo a luat locul celor de la Xiaomi în clasament, X6 fiind cel mai popular model. Telefoanele chinezilor se vând bine în India şi Myanmar, iar reclamele făcute cu ajutorul celebrităţilor a propulsat brandul în topul mondial, cu o cotă de 5,9%.
Peste aşteptări
Utilizatorii de smartphone-uri aşteaptă de regulă primăvara pentru lansarea vârfului de gamă de la Samsung şi toamna pentru telefonul celor de la Apple. În ultima vreme, cele două companii au dezamăgit fanii, sud-corenii prin Galaxy Note 7, care a avut probleme cu acumulatorul, iar Apple prin lansarea unui model care nu a adus nimic nou din punct de vedere al designului. Producătorii asiatici vin cu design nou, procesoare performante şi preţuri mult mai mici. La târgul de electronice din Las Vegas, CES 2017, Huawei a prezentat Mate 9 cu asistentul personal Amazon Alexa integrat. Telefonul are cel mai performant procesor din lume Kirin 960.
Acesta oferă cea mai bună performanță multi-core dintre toate smartphone-uri de tip SoC (System On a Chip), reducând în același timp consumul de energie cu 15%. Cameră foto, care include acum un senzor de 12MP cu o apertură de f2.2, un senzor monocrom de 20MP cu o apertură de f2.2 și numeroși algoritmi de imagine îmbunătățiți. Mate 9 include şi o interfaţă care se asigură că aplicațiile prioritare pentru utilizator se bucură de o gestionare preferențială a resurselor telefonului. Acest lucru încetinește eroziunea la nivel de performanță pe care toate smartphone-urile o întâlnesc.
Asus a lansat pe piaţă anul acesta ZenFone AR, primul smartphone din lume ce suportă atât Tango, cât și Daydream. Tango este un set de senzori și un software de realitate augmentată de la Google, ce permite generarea de imagini pe telefon. Daydream este platforma mobilă de la Google pentru realitate virtuală ce suportă aplicațiile Daydream VR. Această revoluție în dimensiuni și greutate a fost posibilă prin ASUS TriCam, un sistem avansat alcătuit din trei camere foto, dintre care o cameră principală de 23 megapixeli, o cameră de urmărire a mișcării și o cameră pentru profunzimea câmpului. ZenFone AR dispune de procesorul Qualcomm Snapdragon 821, optimizat pentru Tango și este totodată primul smartphone din lume cu 8GB de memorie RAM.
OnePlus 3T este unul dintre cele mai rapide telefoane de pe piaţă. Acesta are un ecran de 5,5 inch, procesor 2×2.35 GHz Kryo, 6 GB memorie RAM, cameră foto de 16 megapixeli şi un acumulator care se încarcă la 60% în 30 minute. Telefonul are o grosime de 7,4 mm.
Alternative la Samsung şi Apple sunt LeEco Le Max 2, Kodak Ektra, ZTE Axon 7 sau Xiaomi Mi 5.