Telefoanele care îţi verifică starea de sănătate şi cu care poţi vedea în întuneric

Într-o lume a tehnologiei unde toate smartphone-urile au ajuns să semene ca două picături de apă, producătorii caută să integreze funcţii tot mai speciale pentru a atrage clienţi noi.

Samsung, cel mai mare producător de telefoane din lume, a prezentat, recent, la Barcelona vârfurile de gamă Galaxy S9 şi S9 Plus. Telefoanele au un design similar cu generaţia anterioară, însă sud-coreenii au îmbunătăţit camera foto şi sunetul. Funcţia inedită pe care Samsung Galaxy S9 o are este cea de măsurare a tensiunii arteriale prin intermediul senzorului optic. Pe lângă aceasta, telefonul poate măsura şi nivelul de stres, iar în viitor Samsung vrea să ofere utilizatorilor posibilitatea de a realiza câte calorii are mâncarea orientând camera telefonului către aceasta.

HMD Global, compania care deține licența exclusivă a brandului Nokia, speră ca în maximum cinci ani să ajungă în top zece producători de telefoane mobile, iar de data aceasta se bazează pe smartphone-urile cu sistem de operare Android, dar şi pe reinventarea unor modele vechi. Vârful de gamă, în prezent, este Nokia 8 Scirocco. Telefonul are o grosime de doar doi milimetri la margini, iar camera de 13 megapixeli permite un control manual deplin asupra tuturor imaginilor capturate, ceea ce ajută la realizarea unor fotografii similare cu cele realizate de un profesionist. Avantajele telefoanelor Nokia din prezent este că primesc în cel mai scurt timp toate actualizările de la Google, iar HMD Global a anunţat, de asemenea, că urmează să devină primul partener global care dispune de o gamă completă de dispozitive selectate de Google să intre în programul Android One. Disponibil la începutul lunii aprilie, Nokia 8 Sirocco se va comercializa la un preţ global de 749 euro, excluzând taxele şi subvenţiile. După ce a readus pe piaţă celebrul model Nokia 3310, anul acesta finlandezii pariază pe modelul Nokia 8810. Nokia 8110 oferă conectivitate 4G, aplicații precum Google Assistant, Google Maps, Google Search, Facebook și Twitter. Telefonul de tip slider va fi disponibil din luna mai şi se va comercializa la un preț mediu global de 79 euro.

Un telefon cu totul special este Cat S61. Telefonul este prevăzut cu o cameră de imagistică termică FLIR. Camera termică poate fi folosită pentru diagnoza vehiculelor, monitorizarea asfaltului, monitorizarea echipamentelor cu temperatură ridicată, detectarea pierderilor de căldură din jurul ferestrelor şi uşilor, identificarea umezelii şi a problemelor de izolaţie, identificarea supraîncălzirii dispozitivelor electrice şi circuitelor suprasolicitate, şi posibilitatea de a vedea în întuneric sau prin obiecte obstructive precum ceaţa sau fumul. Cat S61 include, de asemenea, un senzor de interior pentru calitatea aerului de la Sensirion, care alertează utilizatorii în privinţa factorilor poluanţi interni. Cat S61 are un ecran mare de 5,2 inci, un grad IP68 de rezistenţă la praf şi o impermeabilitate totală de până la 3 m pentru o oră. Este conform cu MIL Spec 810G şi este construit pentru a rezista testelor repetate de cădere pe beton de la o înălţime de 1,8 m. Terminalul va fi disponibil în trimestrul doi la un preţ estimat de 900 de euro.

Taiwanezii de la Asus nu au dezamăgit la Barcelona şi au prezentat Zenfone 5Z. Acesta are la bază Qualcomm Snapdragon 845 octa-core cu 8GB de memorie RAM și 256GB de memorie ROM. Telefonul poate fi deblocat în numai 0,1 secunde prin recunoașterea facială sau 0,3 secunde cu ajutorul senzorului de amprente. AI Ringtone ajustează în mod inteligent volumul soneriei în funcție de zgomotul ambiental, astfel încât, utilizatorii să nu piardă apelurile importante pe străzile aglomerate și nici să nu îi deranjeze pe ceilalți în mijlocul nopții. ASUS ZenFone 5Z va fi disponibil în România începând cu al treilea trimestru al anului, la un preț de aproximativ 3.099 lei.