Iarna aceasta se poartă telefoanele subţiri. Este ultima tendinţă adoptată de producători, iar succesul este garantat. Asta pentru că nimeni nu mai este impresionat de bluetooth, camerele foto sunt deja ceva banal,
aşa că fiţele sunt mai nou etalate prin… subţirimea telefonului.
„E telefon?“, întreabă cineva uitându-se la un Samsung X820, lăsat la vedere pe un birou. O întrebare care pare ciudată, dar care, pusă în contextul vitezei cu care se inovează în acest domeniu, este perfect explicabilă. Mobilul care a fost subiectul aceastei întrebări are o „grosime“ de 6,9 mm şi cântăreşte 66 de grame, producătorul spunând că este cel mai subţire telefon cu design bar din lume. Ne-am gândit să-l testăm în paralel cu Motorola L6, care se mândreşte cu o grosime de 10,9 mm şi cu un display de dimensiuni generoase (128×160 pixeli) şi 65.000 de culori. E drept că la acest capitol X820 stă mai bine, având un ecran lat, cu o rezoluţie de 176×220 de pixeli şi 262,144 de culori, dar şi diferenţa de preţ este semnificativă. Fără să căutăm prea mult, am găsit Motorola L6 la un preţ de 400 lei, iar X820 la aproape 1.000 de lei. Bugete diferite, însă funcţii şi facilităţi foarte asemănătoare.
O diferenţă foarte mare între cele două terminale, dar care poate nu deranjează pe mulţi dintre utilizatori sau este considerată esenţială de alţii, este memoria lui L6, de doar 10 MB, care trebuie atent gestionată de către cei care vor să stocheze fotografii, filmuleţe şi muzică. L6 este dotat cu cametră foto VGA, ce permite realizarea de fotografii la o rezoluţie de 640×480 pixeli şi de filmuleţe în format 3GP. Calitatea imaginilor surprinse de X820 este chiar impresionantă, la o rezoluţie de 800×600, ca şi înregistrările video în format MPEG4.
Amândouă sunt prietenoase cu utilizatorul. X820 poate părea un pic fragil, din cauza faptului că e foarte subţire, necesitând o scurtă perioadă de acomodare. Motorola are un plus din acest punct de vedere, deoarece L6 este suficient de solid şi nu dă nicio clipă impresia de fragilitate. Meniurile sunt simple şi bine structurate, ajungându-se uşor la toate funcţiile, chiar fără ca instrucţiunile de utilizare să fie citite.
Ambele sunt dotate cu bluetooth, conexiunea dintre ele stabilindu-se rapid. Buna înţelegere dintre ele se opreşte însă aici. Motorola a primit fotografia realizată şi trimisă de X820, însă nu a apărut pe ecran nimic care să mă anunţe că transferul s-a încheiat. Iar poza proaspăt primită nu a putut fi deschisă. De asemenea, ambele telefoane au baterii ce trebuie reîncărcate o dată la patru-cinci zile, în funcţie de numărul de ore vorbite. Vocea este transmisă de ambele terminale la o calitate bună, chiar şi când funcţionează pe speaker.
Nu ne place
DESIGN Telefonul este negru, iar deasupra ecranului are o bandă argintie. După o perioadă inacceptabil de scurtă, acea dungă argintie a oxidat. Poate părea prea mare în partea superioară, dar ecranul lat şi subţirimea scuză acest neajuns.
SENSIBILITATE Capacul bateriei se îndepărtează prea uşor. La un moment dat, am fost nevoită să-l culeg de pe stradă, deoarece căzuse chiar în timpul unei convorbiri.
PROFILE Nu se pot seta profile cu diferite tipuri de sonerii. Practic, există doar varianta normală şi cea silenţioasă.
Ne place
MICUŢ Datorită dimensiunilor mici, poate fi purtat în orice buzunar, fără ca utilizatorul să simtă că atârnă ceva în haină, lucru foarte folositor mai ales în timpul verii; dar acest lucru îl poate face, în acelaşi timp, greu de găsit în poşetele prea încărcate.
GRAFICA Are efecte grafice amuzante şi deosebite, în culori vii şi foarte variate, însoţite de sunete haioase.
PRACTIC Telefonul funcţionează şi în mod offline, putând fi folosit în timpul călătoriilor cu avionul pentru a asculta muzică sau pentru a scrie e-mailuri şi mesaje, ce vor putea fi trimise imediat după aterizare.
Nu ne place
GRAFICA Pare făcută de un începător. Iconurile nu sunt atent desenate, telefonul dezamăgindu-şi utilizatorii din acest motiv.
CAMERA Un mare neajuns al terminalului este camera. Fotografiile nu au o calitate bună, şi rezoluţia este mică, iar înregistrările video sunt sacadate.
TASTATURA Butonul meniului principal şi tastele de sub ele sunt prea apropiate. Un utilizator cu degete butucănoase va avea nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare, timp în care va apăsa adesea tasta greşită.
Ne place
DESIGNUL Argintiu şi cu ecranul mare, are un aspect modern, chiar de business. Tastele sunt mari, şi după câteva zile sunt memorate, fiind astfel folosit mai uşor.
PREŢUL Costă doar 400 de lei, lucru ce face ca toate dezavantajele legate de partea de grafică, performanţele camerei foto şi layoutului tastaturii să dispară.
ACCES UŞOR Are două taste laterale, care permit accesul foarte rapid la camera foto şi camera video, ceea ce este foarte important pentru amatorii de instantanee.