Fără telefoane mobile în școli. Începând de luni, 2 septembrie, elevii din Ungaria nu vor mai avea voie să folosească telefoanele mobile în școli, conform unei măsuri anunțate oficial de guvern. Această interdicție va fi aplicată odată cu începutul noului an școlar și va afecta toți cei 1,5 milioane de elevi maghiari.
Decizia a fost comunicată de Zoltán Maruzsa, secretarul de stat responsabil pentru învățământul public, într-un interviu acordat postului public de radio Kossuth, potrivit agenției Hirado.
Fără telefoane mobile din 2 septembrie în Ungaria
Secretarul de stat a subliniat că, începând de luni, se va lua o măsură importantă. Ea se va aplica odată cu debutul noului an școlar. Cea mai semnificativă schimbare va fi restricționarea utilizării de telefoane mobile în școli. Această măsură este așteptată să aibă un impact pozitiv atât asupra performanțelor școlare. Totodată, ea urmărește și dezvoltarea relațiilor sociale dintre elevi.
Regulamentul de ordine interioară al școlilor va stabili reguli clare. Astfel, se va știi cum vor fi colectate și returnate telefoanele la începutul și sfârșitul orelor de curs, precum și unde vor fi depozitate în timpul acestora.
Excepțiile de la regulă vor fi aprobate de directorii școlilor
Conform oficialului maghiar, vor exista excepții de la această regulă pentru cazuri de sănătate. Acestea pot fi aprobate de directorii școlilor.
De asemenea, profesorii vor avea libertatea de a decide dacă folosesc dispozitive inteligente în scopuri pedagogice în timpul orelor de curs.
Restricționarea utilizării telefoanelor mobile în rândul elevilor din Franța
Și Franța are în vedere o astfel de măsură. Ministrul demisionar al Educației din Franța, Nicole Belloubet, a anunțat o inițiativă importantă privind introducerea unei „pauze digitale” în școli și licee. E o măsură care vizează restricționarea utilizării telefoanelor mobile în rândul elevilor. Această decizie vine în contextul preocupărilor tot mai mari legate de impactul negativ pe care tehnologia îl poate avea asupra concentrării și sănătății mintale a tinerilor.
Potrivit BFMTV, această interdicție experimentală va fi aplicată în „aproape 200 de licee” la începutul noului an școlar. Ea este parte dintr-un proiect pilot ce va fi evaluat înainte de a fi extins la nivel național. Perioada de testare se va desfășura până la finalul anului 2024. Dacă rezultatele vor fi pozitive, măsura ar putea deveni obligatorie. Astfel, ar urma să se aplice în toate școlile și liceele din Franța începând din ianuarie 2025.