Telefoanele mobile interzise în România începând din anul 2027

Telefoanele mobile interzise în România începând cu anul 2027 vor fi cele care au în componența lor baterii neînlocuibile. Legislația cea nouă a fost deja aprobată la nivel european.

Ea vine în contextul conceptului de obsolescență planificată, care presupune că numeroși producători își construiesc dispozitivele pentru a-și pierde funcționalitatea într-un anumit interval de timp. Altfel spus, producătorii limitează voit ciclul de viață al produselor. În acest fel, consumatorii sunt obligați să cumpere anumite produse mult mai des.

Consumatorii sunt împotriva acestei practici. Acest lucru este dovedit și de un studiu realizat de Comisia Europeană în 2022. Acesta arată că 77% dintre cetățenii Uniunii Europene preferă să își repare telefoanele mobile în loc să le înlocuiască cu altele noi.

telefon
SURSA FOTO: Dreamstime

Noile reguli ale Uniunii Europene cu privire la baterii

Consiliul European a aprobat recent o obligativitate la nivelul producătorilor. Aceștia vor fi obligați să fabrice produse astfel încât utilizatorii să își poată înlocui bateriile. Astfel, la deteriorarea bateriilor, consumatorul își va putea achiziționa doar noua baterie, nu un telefon complet nou. Această lege a fost adoptată din cauza unei realități triste: anual, peste 150 de milioane de smartphone-uri ajung deșeuri electronice deoarece nu pot fi refolosite.

Regulile care solicită producătorilor de telefoane mobile să permită înlocuirea bateriilor ar putea contribui la reducerea deșeurilor electronice și la o gestionare mai responsabilă a echipamentelor electronice.

Ce presupun, de fapt, legile? Dacă telefoanele actuale au în interior o baterie sigilată, telefoanele viitorului vor rupe ciclul de consum. Acestea vor putea fi reparate și vor permite înlocuirea de piese, printre care și bateriile portabile.

Reproiectarea sistemelor electronice pentru a permite înlocuirea bateriilor poate fi un proces complex. Este posibil să fie necesare modificări semnificative ale designului intern al dispozitivului pentru a face bateria accesibilă și ușor de înlocuit. Acest lucru implică adesea dezvoltarea unor mecanisme de fixare mai simple, cum ar fi șuruburi sau clipe de fixare, în locul lipiturilor sau sigilărilor permanente care sunt adesea folosite în dispozitivele moderne. De asemenea, trebuie luate în considerare aspecte precum siguranța, izolarea electrică și compatibilitatea cu alte componente ale dispozitivului.

Regulile vor fi extinse pe viitor și la tablete și aparate foto. UE îi obligă pe producători să prezinte pe noile baterii informații esențiale precum amprenta de carbon, o etichetă, dar și un pașaport digital. Totodată, CE dorește ca până în anul 2031, 61% dintre telefoanele aruncate trebuie recolectate.

Noile reguli vor intra în vigoare în 2027.