Lege controversată privind telefoanele mobile promulgată de Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat un proiect de lege care prevede sancțiuni aspre pentru militarii ruși care folosesc telefoanele mobile în apropierea frontului.

Această măsură, care a fost publicată pe portalul juridic al guvernului rus, a trecut inițial neobservată din cauza altor evenimente majore, inclusiv incursiunea militară a forțelor ucrainene în regiunea Kursk.

Critici din rândul militarilor și experților ruși

Legea a fost întâmpinată cu critici vehemente din partea bloggerilor militari din Rusia și a unor personalități publice, precum Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos și vicepremier responsabil de industria de apărare.

Rogozin a subliniat că, din cauza problemelor cronice de telecomunicații și acces la internet ale armatei ruse, smartphone-urile au devenit esențiale pentru comunicarea eficientă între unități. Aceasta ar face ca interdicția să fie nu doar ineficientă, dar și dăunătoare pentru operațiunile militare.

Militarii intervievați, inclusiv comandanți de unități, au afirmat sub anonimat că interdicția este o greșeală majoră. Smartphone-urile sunt utilizate pentru a descărca hărți electronice actualizate și pentru a coordona atacurile cu drone – aspecte esențiale în războiul modern. Aceștia au declarat că, fără aceste dispozitive, trupele rusești ar fi semnificativ dezavantajate, mai ales având în vedere că echipamentele oficiale sunt depășite tehnologic.

„Nimeni nu va respecta această lege, cel mult vor fi câteva cazuri exemplare în care niște bețivi sunt prinși și li se vor da cele 10 zile [de arest]“, a declarat un comandant de pluton citat de Lenta cu indicativul „Phenibut”.

„Orice gadget este acum o parte integrantă a [echipamentului] unui militar. În primul rând, este vorba despre conexiune”, a subliniat el.

armata rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Experții militari din Rusia, inclusiv analistul Kirill Mihailov și Yan Matveyev de la Fundația Anticorupție fondată de Alexei Navalnîi, au avertizat că interzicerea smartphone-urilor ar putea paraliza capacitatea de luptă a armatei ruse.

Fără acces la dispozitivele electronice, operațiunile militare ar deveni haotice, dronele nu ar putea fi utilizate eficient, iar coordonarea atacurilor ar suferi. Mihailov a subliniat că o astfel de măsură ar echivala cu interzicerea echipamentelor esențiale, cum ar fi încălțămintea sau îmbrăcămintea, pe câmpul de luptă.

„Probabil ar fi mai ușor de spus unde dispozitivele nu sunt folosite în războiul actual”, a declarat pentru Novaia Gazeta analistul militar Kirill Mihailov.

„Dacă ai confisca brusc dispozitivul electronic al fiecărui militar, ar avea loc un colaps aproape total al capacității de luptă: dronele nu ar zbura, nu ai ști unde aterizează artileria ta și nu ar exista provizii, deoarece logistica ar degenera în haos”, a mai explicat Mihailov.

„Telefoanele inteligente sunt folosite peste tot”, a declarat pentru sursa citată și Yan Matveyev, analist militar la Fundația Anticorupție fondată de Alexei Navalnîi.

„Pentru comunicare, navigație… internet și comunicații mobile. Interzicerea smartphone-urilor în prima linie ar fi ca și cum ar interzice încălțămintea sau îmbrăcămintea neregulamentară. Nu are sens să discutăm dacă militarii ar putea respecta aceste reguli. Bineînțeles că nu ar putea – totul s-ar opri”, a adăugat el.

O lege inaplicabilă folosită pentru control

Deși legea a fost adoptată de Duma de Stat din Rusia și promulgată de Vladimir Putin, mulți consideră că aceasta este inaplicabilă și că va fi folosită mai degrabă ca un instrument de control asupra soldaților.

Un ofițer citat de publicația Lenta a afirmat că ordinul Ministerului Apărării, care deja interzice utilizarea smartphone-urilor, nu este respectat, deoarece gadgeturile sunt esențiale pentru reducerea pierderilor și îmbunătățirea eficienței pe front.

„Inițiativa în sine amintește în spirit de populism. Nu se oferă nicio alternativă, așa că aceasta este pur și simplu o prostie, din cauza căreia armata noastră va deveni mai proastă în luptă și va slăbi și va pierde mai mulți oameni și echipamente. Dezavantajele utilizării smartphone-urilor sunt de multe ori mai mici decât dezavantajele opririi utilizării acestora”, a subliniat „Markov”.

„Markov” le-a transmis inițiatorilor proiectului de lege că, dacă vor să ajute, să vină în zona de „operațiuni speciale” și să comunice cu participanții la ostilități, pentru ca pe viitor legile să se bazeze pe realitate, „și nu pe teorie și propriile lor fantezii”.