Telefoanele mobile şi pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru sănătate este un subiect care se discută de ani de zile, iar cercetătorii sunt de părere că un răspuns clar nu va fi aflat prea curând. Încă de la apariţia telefonelor mobile au existat voci care avertizau că acestea ar putea dăuna sănătăţii. De atunci şi până în prezent au fost efectuate sute de studii care vizau efectele terminalelor asupra sănătăţii oamenilor, însă, rezultatele
Telefoanele mobile şi pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru sănătate este un subiect care se discută de ani de zile, iar cercetătorii sunt de părere că un răspuns clar nu va fi aflat prea curând.
Încă de la apariţia telefonelor mobile au existat voci care avertizau că acestea ar putea dăuna sănătăţii. De atunci şi până în prezent au fost efectuate sute de studii care vizau efectele terminalelor asupra sănătăţii oamenilor, însă, rezultatele au fost, de fiecare dată, contradictorii.
Mai multe organizaţii recunoscute, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Institutul Naţional pentru studierea Cancerului din SUA, au afirmat prin reprezentaţii lor că telefoanele mobile nu reprezintă niciun pericol asupra sănătăţii. Studii efectuate de companii de cercetare independente relevă, însă, că există o legătură între starea de sănătate a oamenilor şi folosirea telefonului mobil.
Un studiu, care a început acum 10 ani şi derulat în 13 ţări, botezat „Interphone” ar fi trebuit să rezolve pentru totdeauna problema. Publicarea rezultatelor a fost însă amânată, deoarece cercetătorii nu s-au pus de acord în privinţa interpretării datelor. Unele ţări au publicat studii proprii. Majoritatea acestora spun că există o legătură între apariţia tumorilor pe creier şi utilizarea telefonului mobil pentru mai mult de 10 ani.
Copiii, cei mai afectaţi
Zilele acestea, în Washington D.C., se desfăşoară o conferinţă pe marginea acestui subiect la care participă majoritatea oamenilor de ştiinţă din lume. Unul dintre aceştia este Niels Kuster, expert în radiologie la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie. Acesta a prezentat rezultatele cercetărilor sale în cadrul conferinţei şi a arătat că telefoanele mobile sunt mult mai pericoloase pentru copii, aceştia absorbând de două ori mai multe radiaţii decât un adult.
Acest lucru se întâmplă deoarece copiii au capul mai mic. Deşi nu se cunoaşte care este riscul absorbţiei acestor radiaţii, mai multe ţări printre care Finlanda (unde se află cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, Nokia, n.r.) şi Franţa au emis avertizări către părinţi să nu îi lase pe cei mici să folosească telefoanele mobile.
Acum cercetătorii îşi concentreză eforturile pe monitorizarea radiaţiei absorbită de corpul uman, reacţiile chimice pe care le declanşează şi cum pot schimba ele biologia umană. „Nu putem afirma cu certitudine ca telefoanele mobile au mărit tendinţa de apariţie a cancerului la creier. Este prea devreme pentru a ştii dacă telefoanele mobile au efecte pe termen lung, deoarece cancerului îi ia decenii să se manifeste”, a declarat Michael Thun, vicepreşedinte la American Cancer Society, prezent la conferinţă. „Spre exemplu, abia după 40 de ani de la începutul producţiei în masă a ţigărilor specialiştii au observat o creştere evidentă a cancerului la plămâni”, a mai spus Thun.
SURSA: Cnet