O cercetare comandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă concluzii liniștitoare pentru utilizatorii de smartphone. Studiul a fost publicat în revista Environment International.
Cercetarea oferă concluzii liniștitoare pentru utilizatorii de smartphone
Cercetarea respectivă nu a găsit nicio legătură între utilizarea telefoanelor și riscul de cancer cerebral. Studiul a fost condus de experți ai Agenției australiene de protecție împotriva radiațiilor și siguranță nucleară.
Totodată, au participat și cercetători din alte 10 țări. Ei au analizat cercetări publicate între 1994 și 2022, din 22 de țări.
Profesorul Mark Elwood, coautor al studiului și profesor onorific de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, a oferit mai mult informații.
Specialistul subliniază că niciuna dintre problemele majore studiate nu a arătat riscuri crescute.
„Niciuna dintre problemele majore studiate nu a arătat riscuri crescute. Pentru problema principală, telefoanele mobile și cancerele cerebrale, nu am găsit niciun risc crescut, chiar și în cazul expunerii de peste 10 ani și al categoriilor maxime de timp de convorbire sau de număr de apeluri”, a spus el, conform Sky News.
Cercetătorii au analizat frecvențele radio cu lungimi de undă cuprinse între 300 Hz și 300 GHz
Potrivit sursei menționate, cercetătorii au analizat frecvențele radio cu lungimi de undă cuprinse între 300 Hz și 300 GHz.
Acestea sunt utilizate pentru telefoane mobile, wi-fi, radare și alte aplicații. Specialiștii au examinat riscul de cancer la creier, glanda pituitară, glandele salivare, precum și riscul de leucemie.
În același timp, studiul comandat de OMS nu a găsit niciun risc crescut de leucemie sau cancer cerebral la copii din cauza emițătoarelor radio sau TV ori a stațiilor de bază de telefonie mobilă.
Majoritatea studiilor au analizat rețelele 1G și 2G
Profesorul Mark Elwood a spus și că majoritatea studiilor au analizat rețelele 1G și 2G. Potrivit specialistului, rețelele 3G și 4G au emisii de radiofrecvență substanțial mai mici.
Totuși, încă nu există studii majore cu privire la rețelele 5G. Potrivit sursei menționate, cercetările asupra radarelor, care folosesc frecvențe înalte similare, nu au arătat un risc crescut de cancer cerebral.
Publicația menționată l-a citat și pe profesorul Alberto Najera, fizician și expert în radiofrecvențe și sănătate la Universitatea Castilla-La Mancha din Spania.
El a lăudat „revizuirea sistematică exhaustivă”. În opinia lui, concluziile sunt „robuste” și „susținute de studii de calitate”.