Mare atenție la insecticidele organofosforate

Medicii de la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași trag un semnal de alarmă privind pericolele intoxicațiilor cu substanțe organofosforate, utilizate frecvent în uzul veterinar.

Aceste substanțe, care sunt extrem de toxice, pot avea efecte devastatoare asupra sănătății copiilor și adulților și necesită o atenție sporită din partea medicilor de familie, în special în mediul rural.

Dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al spitalului, a subliniat că intoxicațiile cu insecticide organofosforate sunt tot mai frecvente și extrem de grave.

Aceste substanțe sunt utilizate pentru controlul dăunătorilor în agricultură și veterinar, dar utilizarea lor improprie poate conduce la efecte severe, inclusiv probleme neurologice, cardiologice și respiratorii, care pot duce chiar la deces.

În ceea ce privește datele recente, numărul cazurilor de intoxicație la copii a crescut în comparație cu anii anteriori, cu 30 de cazuri raportate doar în zona Moldovei de la începutul anului.

„Atragem atenţia populaţiei să nu mai folosească substanţe insecticide care sunt de uz veterinar în folosul copiilor sau în folosul uman. Intoxicaţiile produse de astfel de substanţe sunt extrem de grave. Pacienţii pot fi afectaţi neurologic, cardiologic, fenomene pulmonare grave.

De cele mai multe ori se înregistrează decesul. De la începutul anului, comparativ cu anii anteriori, numărul copiilor intoxicaţi cu insecticide este mai mare.

De la începutul anului am avut 30 de cazuri din toată zona Moldovei. Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică. Din păcate, educaţia sanitară la nivelul populaţiei din mediul rural este redusă.

Consider că trebuie să fie angrenaţi şi medicii de familie în prezentarea acestor riscuri populaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, dr. Cătălina Ionescu.

spital
Spital/SURSA FOTO: Dreamstime

Mai mulți copii au fost internați din cauza intoxicațiilor

Recent, în județele Bacău și Suceava, mai mulți copii au fost internați din cauza intoxicațiilor.

De exemplu, trei fetițe cu vârste de 4, 7 și 9 ani au fost transferate de la Spitalul Bacău la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria”, după ce au fost expuse la insecticide organofosforate prin contact cutanat.

În timp ce primele două fetițe au avut o evoluție favorabilă, starea celei de-a treia s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii și intubare, cu un prognostic rezervat.

De asemenea, un copil de 2 ani din județul Suceava a fost adus de urgență la spital cu o stare generală gravă din cauza intoxicației. Deși a fost intubat, starea sa s-a îmbunătățit, oferind speranță pentru recuperare.

Dr. Ionescu a subliniat importanța educației sanitare, în special în mediul rural, unde cunoștințele despre riscurile acestor substanțe sunt adesea limitate.

Medicii de familie sunt chemați să joace un rol activ în informarea populației despre pericolele insecticidelor de uz veterinar și măsurile de prevenire a intoxicațiilor.

„Pacientele au primit încă de la Spitalul Bacău tratamentul specific acestei intoxicaţii, antidotul. La noi s-a continuat administrarea antidotului, prin perfuzare, decontaminare cutanată, tratament continuat ulterior în secţia de terapie intensivă. Fetiţele de 4 şi 7 ani au o evoluţie bună.

În schimb, starea pacientei de 9 ani s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii. Pacienta a fost intubată, prognosticul fiind rezervat”, a precizat dr. Cătălina Ionescu.