Telefoanele mobile, interzise în benzinării
Telefoanele mobile sunt interzise în benzinării. Pare absurd, dar folosirea smartphone-urilor este interzisă în stațiile de alimentare.
De-a lungul timpului, au apărute mai multe teorii cu ajutorul cărora românii încercau să înțeleagă de ce telefoanele mobile sunt interzise în benzinării. Prima teorie era legată de undele radio pe care le emite telefonul mobil. Se crede că undele radio ar putea provoca un incendiu. Totuși, această teorie este falsă căci undele radio emise de telefonul mobil sunt foarte mici, adică nu au suficientă putere încât să încălzească vaporii într-o benzinărie.
A doua teorie spune că telefoanele mobile pot afecta buna funcționare a echipamentelor folosite în benzinării. Totuși, această teorie era valabilă în trecut. Smartphone-urile nu reprezintă un pericol pentru aparatele folosite în benzinării.
De ce sunt interzise telefoanele mobile în benzinării?
Telefoanele mobile sunt interzise în stațiile de alimentare pentru că ar putea produce scântei, care, la rândul lor, ar putea aprinde vaporii din benzină.
În majoritatea benzinăriilor există semne clare care înștiințează șoferii că folosirea smartphone-urilor este interzisă. Regula se aplică la nivel internațional. Ar exista o distanță de trei metri în jurul pompelor unde este cel mai mare risc de explozie. În acest perimetru, folosirea telefoanelor mobile este strict interzisă din rațiuni de securitate.
Telefoanele mobile, periculoase pentru sănătatea creierului
Smartphone-urile chiar ne pot pune viața în pericol. Potrivit medicului Codruţ Sarafoleanu, şeful secţiei ORL de la Spitalul Clinic „Sf. Maria”, undele radio pot cauza apariţia neoplasmelor.
Smartphone-urile și tabletele ne pot afecta de când ne aflăm în pântecul mamei. Dacă mama doarme cu tableta pe abdomen, copilul poate suferi leziuni permanente ale creierului sau ale nervilor cranieni. Pentru diminuarea acestor efecte, este recomandată ţinerea telefonului mobil cât mai departe de corp, folosirea căştilor fără fir şi reducerea timpului de vorbit la telefon. De altfel, telefonul mobil n-ar trebui folosit nici când semnalul este slab pentru că atunci doza de unde electromagnetice este mai mare.
„S-au înregistrat foarte multe traumatisme în sfera ORL din cauza exploziei căştilor sau telefoanelor sau traumatisme asociate din cauza neatenţiei folosirii telefoanelor mobile. Cele mai multe dintre acestea accidentări s-au produs în timpul şofatului sau în timpul plimbărilor pe jos (…).
O expunere la un volum de sunet mai mare de 60 decibeli mai mult de o oră în fiecare zi poate provoca leziuni permanente la nivelul urechii interne, cu afectarea semnificativă a pragului auditiv”, a explicat el într-un interviu TV.