Nokia a revizuit în scădere previziunile financiare pentru divizia de telefoane mobile şi servicii, aferente trimestrului al doilea şi anului 2010, din cauza concurenţei intense şi a impactului negativ al deprecierii euro.

În trimestrul al doilea, factori multipli au influenţat negativ afacerile Nokia într-o măsură mai mare decât s-a anticipat, se arată într-un comunicat al grupului finlandez.

Între factorii negativi, Nokia a menţionat concurenţa intensă, în special în cazul telefoanelor de ultimă generaţie, şi trecerea la un mix de produse cu marje ceva mai scăzute. În plus, deprecierea recentă a euro afectează costul produselor vândute de Nokia, cheltuielile operaţionale şi politica de stabilire a preţurilor la nivel mondial.

Pentru trimestrul al doilea, Nokia anticipează că vânzările nete ale diviziei de telefoane şi servicii vor fi la nivelul minim al intervalului anticipat, poate chiar sub acest prag.

Iniţial, Nokia prognoza pentru trimestru lal doilea vânzări cuprinse între 6,7-7,2 miliarde euro.Pentru acest an, Nokia estimează că volumul sectorului telefoanelor mobile va creşte cu aproximativ 10% comparativ cu 2009.

Grupul prognozează o stagnare a cotei sale pe piaţa telefoanelor mobile în 2010, în funcţie de volum. Profitul Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel mondial, a crescut de peste două ori în primul trimestru, la 349 milioane euro, dar a fost sub aşteptări, afectat de concurenţa aparatelor smartphone produse de Apple şi pierderile diviziei de reţele. Vânzările au urcat cu 3%, la 9,52 miliarde euro.

SURSA: Mediafax