Americanii si britanicii au investit peste jumatate din cele 5,2 miliarde de euro intrate in Romania in 2005

Anul trecut, strainii au facut pariuri de mai multe sute de milioane de euro pe piata comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Preluarile partiale sau totale ale unor jucatori importanti din Romania au schimbat substantial fata mediului de afaceri romanesc.




Telefonia mobila a fost, de departe, domeniul care a tinut atentia industriei la cote maxime timp de mai multe saptamani. Compania TIW a decis, in luna martie, sa vanda actiunile detinute la firmele de telefonie mobila MobiFon, din Romania, si Oskar Mobil, din Cehia, catre grupul britanic Vodafone, pentru circa 3,5 miliarde de dolari, si preluarea unor datorii de 950 de milioane de dolari. Din aceasta suma, valoarea activelor preluate de Vodafone la MobiFon a fost estimata la 2,5 miliarde dolari.



“Prin achizitionarea Connex, Vodafone a facut o investitie pe termen lung intr-una dintre cele mai puternice si profitabile companii din Europa de Est. Tranzactia de miliarde de euro a demonstrat ca un astfel de succes este posibil si in Romania”, a declarat pentru revista Capital Liliana Solomon, director executiv Vodafone Romania. Ea a mai spus ca aceasta tranzactie a adus Romania pe locul 4, de pe locul 6, pe piata central si est-europeana din perspectiva fuziunilor, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers.


Si tot telefonia mobila a vazut, anul trecut, o relansare mult asteptata, gratie tot unei investitii straine. La sfarsitul lunii mai, RomTelecom a incheiat un acord privind transferul unui pachet de 70% din actiunile Cosmorom catre compania Cosmote, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 120 milioane de euro. Investitiile prevazute de greci pentru relansarea operatorului Cosmorom se ridica la circa 450 de milioane de euro pe o perioada de trei ani.


Nikolaos Tsolas, directorul executiv Cosmote Romania, explica astfel decizia grupului grec de a se implica mai activ pe piata romaneasca: “Cosmote a venit in Romania in 2005, cu incredere in potentialul de dezvoltare a pietei romanesti de telecomunicatii. Romania este cea mai importanta investitie a Cosmote in afara Greciei, datorita potentialului de dezvoltare al pietei.”


Preluarea Forte Company de catre grupul german Siemens, printr-o tranzactie estimata la zece milioane de euro, a transformat concernul in unul dintre principalii furnizori de servicii IT de pe piata romaneasca. “Noi am achizitionat Forte pentru o serie de avantaje pe care le are si pentru anumite capacitati pe care si le-a dezvoltat”, explica Adrian Baicusi, director general pentru Romania al grupului german, interesul Siemens pentru aceasta tranzactie. “N-am vrut sa cumparam o firma pentru active, ci pentru oamenii care erau acolo si pentru aptitudinile lor. Ulterior, ne-am concentrat foarte mult pe pastrarea resursei umane.”


In toamna anului 2005, Grupul Liberty Global International, prin intermediul filialei europene UPC, a achizitionat compania Astral Telecom pentru o suma de aproximativ 407 milioane USD. UPC-Astral a devenit, astfel, cea mai mare investitie americana din tara noastra, oferind servicii unui numar de aproximativ 1.300.000 de clienti. Dar nu este singura. Oracle a deschis la Bucuresti un centru de dezvoltare si suport global. In toamna, sunt asteptate investitii similare din partea Microsoft, IBM si HP, ceea ce va ridica nivelul investitiilor americane in Romania cu alte cateva zeci de milioane de dolari.


Cu ocazia inaugurarii noului sediu, care gazduieste Centrele Oracle de Servicii si Tehnologie la Bucuresti, Safra Catz, presedintele corporatiei Oracle, a anuntat extinderea investitiilor in programe educationale in Romania, prin lansarea a doua noi programe.
Conform managerului sau, Cosmote se concentreaza in continuare pe investitiile in dezvoltarea, modernizarea si optimizarea retelei, cu scopul de a-si extinde acoperirea si de a continua sa ofere servicii de calitate.


Siemens se va concentra pe extinderea regionala a companiei. “Pana acum, am inaugurat birouri locale in Timisoara si Cluj-Napoca, iar anul acesta am inaugurat cel de-al treilea birou regional la Iasi”, spune Baicusi. Anul acesta, se va deschide un nou birou la Constanta, dupa care vor urma, anul viitor, alte doua la Brasov si Craiova.

Cat timp vom mai fi atractivi?

Stefan Cojanu: Cred ca Romania se bucura de un potential bogat pentru atragerea de investitii, iar acest avantaj va continua sa atraga investitori straini probabil cel putin inca sapte-zece ani.

Liliana Solomon: Nu numai piata de telecomunicatii, ci intreaga economie romaneasca, are un potential enorm. Este de asteptat ca Romania sa atraga cat mai multe investitii dupa integrarea in UE.

Adrian Baicusi: Cata vreme Romania se va afla in aceasta faza de dezvoltare, va prezenta interes pentru investitorii straini.

Nikolaos Tsolas: Romania va fi atractiva prin oportunitatile de dezvoltare, apropiata aderare la UE, marimea si potentialul de dezvoltare al pietei, pozitia geografica foarte buna, forta de munca calificata si ieftina.


Ce ar mai trebui facut?

Stefan Cojanu: Un sistem legislativ mai stabil, mai multa transparenta, in special in sectorul achizitiilor publice, si mai multa stabilitate in sectorul fiscal.

Liliana Solomon: Un cadru legislativ prielnic, lipsa unei reglementari excesive, un climat economic favorabil investitiilor si, in general, dezvoltarea in ansamblu a economiei.

Adrian Baicusi: O flexibilizare a procedurilor de afaceri, stabilitate fiscala si legislativa, reducerea birocratiei din administratiile de stat.

Nikolaos Tsolas: Modernizarea infrastructurii, accesul si regularizarea furnizarii de produse si servicii pietei domestice, imbunatatirea legislatiei, stabilizarea climatului politic, incheierea procesului de privatizare intr-o maniera transparenta.