Este bine stiut faptul ca telefonia mobila se afla in plina expansiune pana si in Romania. La fel de adevarat este faptul ca, in curand, in tarile dezvoltate densitatea telefoniei mobile o va depasi pe aceea a telefoniei fixe. Acesta este motivul pentru care noul sistem de telefonie mobila UMTS (Universal Mobile Telecomunications System) a fost acceptat atat de rapid de catre toata lumea, mai ales ca noul serviciu va permite transmisii de date si imagini video de mare viteza prin intermediul telefonului mobil in corelatie cu Internetul. Combinatia, de succes in tarile cu un numar serios de utilizatori de Internet si de telefonie mobila poate avea de suferit la noi tocmai din cauza pietei incipiente in care se afla serviciile de Internet. Cu un procent de 3% ca densitate in ceea ce priveste Internetul, noul sistem, UMTS, poate fi un mare bluf la noi in ciuda expansiunii vadite a telefoniei mobile. Legislatia specifica aflata inca in elaborare impreuna cu starea nu tocmai entuziasta a comertului electronic sunt alte impedimente.
Anul acesta, pentru licentele tip UMTS din Germania, firmele de telefonie au platit aproximativ 50 de miliarde euro, iar in Anglia au fost achitate in jur de 22 miliarde euro pentru aceleasi licente. Fara sa facem prea multe calcule putem observa ca UMTS reprezinta o afacere foarte banoasa pentru autoritati, mai ales ca acestia nu au de facut altceva decat sa imparta licitatiile si sa incaseze taxele, in ciuda faptului ca cifrele vehiculate vor fi mai mici deoarece se va lua in considerare potentialul pietei, dezvoltarea telecomunicatiilor, riscul de tara, de industrie, PIB etc.
Insa viitorul luminos s-a transformat intr-unul neclar tocmai datorita ratei mici de penetrare a Internetului in Romania. Unul dintre factorii care au „ajutat” la acest neajuns este faptul ca Romtelecom, aflat intr-o situatie de monopol pana la finele anului viitor a intarziat sa ofere servicii de Internet, aceasta fiind una din cauzele slabei penetrari a acestui serviciu in Romania.
In ciuda acestor neajunsuri, a treia generatie de telefonie mobila, UMTS poate reprezenta de departe cea mai dinamica afacere din viitorul apropiat din Romania. Specialistii din domeniu se asteapta ca, in scurt timp, dupa lansarea UMTS, vechiul sistem GSM sa devina istorie. Cantitatea de date transmisa prin noul sistem va fi cu mult mai mare, iar viteza de transmisie va fi, de asemenea, mai mare de 40 de ori comparativ cu GSM. In plus, noul sistem va permite pe langa transmisiile de voce si transmisii de imagini in timp real. Mai exact, telefonul mobil se va transforma intr-un videofon cu ajutorul caruia cei ce vor comunica vor putea sa se si vada.    

Comunicatiile romane in cifre
Telefonia fixa
Din cauza situatiei de monopol pe care RomTelecom o detine pana la sfarsitul anului 2002, la sfarsitul anului 2000, densitatea telefonica era de numai 17,8% si ponderea liniilor digitale de 57,4% confereau o calitate redusa a serviciului de telefonie fixa. In vederea diversificarii portofoliului de activitati, a fost infiintata de catre Romtelecom, subsidiara Cosmorom, primul operator de telefonie mobila DCS-1800. Pana in martie a.c., numarul de utilizatori ai serviciului Cosmorom era de numai 49.000. La sfarsitul anului 2000, la Romtelecom exista o lista de 0,66 milioane de cereri pentru un nou post telefonic fix.
Telefonia mobila
Datorita crearii rapide a numarului de abonati, densitatea telefonica mobila a ajuns la finele anului 2000 la 10,8%. Rezultatul investitiilor puternice in infrastructura, in personal si in campanii de promovare a depasit asteptarile: la sfarsitul anului 2000, Mobifon avea 1,17 milioane abonati iar MobilRom 1,22 milioane abonati.
Transmisii de date si Internet
La sfarsitul anului 2000 existau licente de operare pentru 16 operatori nationali de transmisii de date. Totodata au fost emise 111 licente pentru instalarea si operarea unei retele de radiocomunicatii digitale punct-multipunct.