Pe aleile de la Feria de Barcelona, unde a fost găzduit Congresul modial 3GSM, ai fi putut crede că te afli într-o buclă a timpului care te-a întors cu un an în urmă, dacă unul dintre marii operatori din SUA, Sprint, împreună cu Intel, Nokia, Motorola şi Samsung nu ar fi venit cu o alternativă la actualele reţele 3G, bazată pe tehnologia WiMax.
Noutatea a încins, oarecum, spiritele. „Vorbim prea mult şi facem prea puţin“, avertizează Arun Sarin, directorul general executiv al grupului Vodafone. „Dacă nu ne vom mişca foarte repede, altcineva ne va mânca prânzul“.
Chiar dacă varianta pentru reţelele mobile a tehnologiei de conexiune la internet fără fir WiMax se află şi ea în stadiu de standardizare, ca şi tehnologia Long Term Evolution – următorul stadiu de dezvoltare a reţelelor 3G, ambele urmăresc să se califice pentru a fi acceptate ca standarde 4G. Tehnologia actuală 3G-HSPA (High Speed Pachet Acces – conexiune mobilă de mare viteză cu acces prin pachete de date) părea scăpată în câştigător al cursei înarmării tehnologice, fiind adoptată ca variantă de evoluţie de majoritatea operatorilor GSM. „Avem deja peste 140 de modele de telefoane capabile HSDPA (High Speed Downlink Pached Acces – segmentul tehnologiei HSPA dezvoltat pentru download de mare viteză – n.r.)“, spune Rob Conway, CEO al GSM Association, organizaţia mondială care include operatorii şi producătorii de echipamente şi soluţii pentru telefonie mobilă. „Unul dintre operatori îmi spunea că aceste telefoane se vând ca pâinea caldă“. Atât WiMax Mobile, cât şi LTE promit viteze de download de peste 100 de megabiţi pe secundă.
În prezent, tehnologia dominantă pentru reţelele de telefonie mobilă de generaţia a treia, 3G-HSPA, oferă viteze de descărcare de maximum 3,6 megabiţi pe secundă, de aproape zece ori mai mari decât reţelele GSM, dar la Barcelona producătorii au demonstrat deja posibilitatea acestor reţele de a atinge peste 5 megabiţi pe secundă, în teste fiind deja varianta care oferă viteze de până la 14,4 megabiţi pe secundă, ceea ce va face posibilă rularea de aplicaţii care folosesc internetul în mod similar cu reţelele fixe de transmisii de date, cum ar fi televiziunea în timp real, jocurile în reţea, ascultarea de muzică sau accesul la documente de mari dimensiuni direct de pe serverele furnizorilor, companiilor sau de pe cel de acasă, fără a mai fi nevoie de capacităţi de stocare pe mobil. Toate acestea, evident, pentru a găsi noi surse de venit pentru operatori, mai ales pe pieţele mature, care au ajuns la saturaţie din punctul de vedere al gradului de penetrare al telefoniei mobile. Deja economiile emergente aduc venituri mai importante decât pieţele dezvoltate, acoperind 60% din utilizatorii de telefonie mobilă. „Următoarele 18 luni vor fi cruciale pentru noi“, susţine Sanjiv Aruja, directorul general executiv al Orange, subliniind necesitatea marilor operatori de a gândi strategii adaptate nevoilor fiecărei pieţe locale, pe de o parte, şi de a dezvolta noi servicii în pieţele mature, pe de altă parte.
Una dintre direcţiile identificate de reprezentanţii industriei pentru ambele variante de dezvoltare este folosirea telefonului mobil pe post de portofel universal, care să înlocuiască cardul de credit. La Barcelona a fost anunţat parteneriatul dintre GSM Association şi Mastercard pentru a dezvolta un standard care să permită accesul la transfer online inclusiv utilizatorilor consideraţi nebancabili de către bănci. „Urmărim realizarea unui hub care să permită transferul de bani la nivel mondial, iar primul proiect pilot va fi dezvoltat în Coreea de Sud“, anunţă Rob Conway.
Partea cea mai grea a dezvoltării telefoniei mobile de generaţie următoare va cădea tot pe dezvoltatorii de dispozitive şi platforme care să fie compatibile cu noua ordine modială în tehnologie. Problema convergenţei dintre aplicaţii şi platforme rămâne în picioare. Spre deosebire de lumea IT-ului, partea bună a ecuaţiei este aceea că la nivelul aplicaţiilor nu există monopol, chiar dacă prin lansarea la Barcelona a sistemului de operare Windows Mobile 6, care integrează unele facilităţi oferite de Windows Vista, gigantul Microsoft nu-şi ascunde intenţia de a ataca supremaţia Symbian la acest capitol. Însă, în competiţie sunt prezente şi platformele BlackBerry sau Linux, iar din vară va intra şi proaspătul Mac OS X, varianta mobilă, odată cu lansarea iPhone de către Apple.
„La urma urmei, nu e vorba de ce tehnologie oferă dispozitivele portabile ci de faptul că accesul la aplicaţii e dificil din cauza limitărilor pe are le au componentele“, supne Andrew Humber, director de comunicare la Nvidia, unul dintre cei doi lideri mondiali în producţie de procesoare şi platforme grafice, care, în acest sens, a anunţat dezvoltarea unei noi direcţii de business, producerea de procesoare dedicate aplicaţiilor mobile.
SIM-ul, card de credit
«Urmărim în parteneriat cu Mastercard realizarea unui hub care să permită transferul de bani la nivel mondial, iar primul proiect pilot va fi dezvoltat în Coreea de Sud.»
Rob Conway, CEO GSM Association
Top 10 venituri din transmisie de date
China tinde să devină cel mai mare generator de venituri din date. Singurul operator european în top este filiala din Anglia a Telefonica Moviles Spania.
Operator Venituri (mil. dolari)
NTT DoCoMo, Japonia 2,63
China Mobile 2,24
KDDI Japonia 1,74
Verizon Wireless SUA 1,2
Cingular Wireless SUA 1,1
Sprint Nextel SUA 0,98
SK Telecom Coreea 0,69
O2 Anglia 0,63
Softbank Mobile Japonia 0,60
China Unicom 0,59
3GSM în cifre
AUDIENŢĂ Organizatorii estimează pe baza datelor preliminare că ediţia din acest an a avut peste 55.000 de vizitatori şi mai mult de 1.300 de expozanţi.
SUCCES Conform unui sondaj, unul din zece participanţi la congres a plecat acasă cu un contract încheiat.
ANIVERSARE Congresul este organizat de GSM Association, organizaţia modială de profil fondată în 1987 care grupează 690 de operatori din 214 ţări şi teritorii şi are ca membri asociaţi peste 180 de producători de echipamente, soluţii şi accesorii.
Best of 3GSM
SCALABIL Premiul pentru cea mai inovativă tehnologie a fost acordat companiei care a produs primul ecran de mobil care se poate rula şi plia, exact ca o folie de plastic.
CLASIC Samsung a câştigat, cu modelul SGH-D900 premiul de cel mai bun telefon mobil GSM. Motivaţia alegerii juriului a fost „designul inovativ într-un pachet care acoperă toate necesităţile de bază“.
D 900 are o cameră foto de 3 megapixeli, memorie internă de 60 MB extensibilă prin card microSD şi doar
13 milimetri grosime.
TEXTMANIA Premiul pentru cel mai bun serviciu de mesagerie mobilă a fost acordat operatorului britanic care a integrat aplicaţia Windows Live Messenger.
IMAGINE „Un dispozitiv care a redus distanţa dintre 2G şi 3G şi a rezonat foarte bine cu cerinţele consumatorilor“ a fost una dintre motivaţiile juriului care a premiat mobilul Sony Ericsson K 800 drept cel mai bun telefon 3G. Are încorporată o cameră de 3,2 megapixeli.