Dacă vă imaginaţi că în vârful muntelui puteţi scăpa de telefoane, SMS-uri sau internet, vă înşelaţi. Chiar dacă puţin răspândite, comunicaţiile mobile prin satelit există şi pe piaţa românească.
Cine vrea să se asigure că nu rămâne fără semnal oriunde s-ar afla are la dispoziţie o soluţie mai puţin cunoscută în România: serviciile de comunicaţii prin satelit. Furnizori precum Thuraya, Iridium sau Inmarsat au clienţi şi printre români, oferind nu numai servicii de voce, ci şi transmisii de date.
La Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) sunt autorizaţi trei astfel de furnizori.
Primele două licenţe de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea către public de servicii de comunicaţii mobile personale S-PCS (Satellite Personal Communications Services) pe teritoriul României au fost acordate în anul 2005 operatorilor Global Communications Services România (operator naţional al sistemului Thuraya) şi Rokura (operator naţional al sistemului Orbcomm). În cursul anului 2007, ANRCTI a acordat cea de-a treia licenţă de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea de astfel de servicii pe teritoriul României operatorului Iridium Satellite LLC.
Însă numai Global Communications Services (GCS) oferă servicii de telefonie prin satelit în acest moment. Abonamentul lunar pentru serviciile de voce ale operatorului costă 19 euro plus TVA, existând şi un cost pentru activarea serviciului, de 35 euro plus TVA. Un minut de convorbire între două terminale Thuraya costă 50 de eurocenţi pe minut plus TVA, în timp ce un apel către o reţea fixă sau GSM este taxată cu 89 de eurocenţi pe minut plus TVA. Taxarea apelurilor efectuate din afara ţării diferă în funcţie de zona în care sunt iniţiate, aria de acoperire Thuraya fiind împărţită în cinci benzi de tarifare.
Doar două terminale mobile sunt compatibile cu acest serviciu: SO2510, care costă 890 de euro, şi SG2520, care costă 1.150 de euro, dar poate fi folosit şi în reţelele GSM.
În ceea ce priveşte serviciul de transmisii date, dezavantajul este că vitezele sunt destul de mici. Un abonament lunar costă şapte euro pe lună, iar viteza oferită este de numai 9.600 b/s. Există însă şi abonamente pentru serviciul GmPRS, ce asigură o viteză de download de 60Kb/s şi upload de 15 Kb/s; acestea costă de la 20 de euro pe lună (incluzând un trafic de 5,12 MB) la 115 euro pe lună, cu trafic inclus de 35,84 MB. Tot ce depăşeşte traficul inclus în abonament este taxat cu cinci eurocenţi/10Kb.
Compania a încercat să găsească distribuitori în Moldova şi Transilvania, dar din cauza publicului-ţintă restrâns, companiile nu sunt interesate, mai ales că, spun reprezentanţii GCS, „nu se poate trăi doar din această activitate“.
În cazul Iridium, pentru comunicaţii prin voce costul unui minut de convorbire între două telefoane din cadrul reţelei este de maximum 0,95 dolari pe minut, indiferent unde se află cei doi interlocutori pe glob.
Numărul de abonaţi din România, la cota 200
Până la urmă, cui se adresează acest serviciu? „Instituţiilor şi persoanelor fizice care au nevoie de un serviciu de comunicaţii în zonele neacoperite de reţelele GSM sau organizaţiilor care doresc să îşi asigure serviciile de comunicaţii în cazul unor calamităţi“, spun reprezentanţii GCS. De exemplu, alpiniştii (ale căror expediţii sunt şi sponsorizate de operator), armata, platformele maritime, exploatările petroliere şi cabanele montane izolate. „Ar putea fi o soluţie eficientă şi în satele izolate din zona de munte, dar, din păcate, casele acelea nici măcar nu sunt conectate la reţeaua naţională de electricitate“, mai spun reprezentanţii GCS.
O dovadă în plus că serviciul nu se adresează publicului larg este şi faptul că cei care şi-au făcut abonament individual, şi nu prin intermediul unei instituţii, au trafic foarte mic. „Cei care chiar au nevoie de serviciu îl folosesc. Avem foarte mulţi clienţi care cumpără telefoane şi nu le folosesc“, spun oficialii GCS. Numărul abonaţilor Thuraya în România este constant, în jurul a 200, şi din cauza aglomerării GSM.
Există şi posibilitatea contractării serviciului în sistem prepaid, dar aceşti utilizatori nu sunt contorizaţi deoarece cartelele de reîncărcare pot fi cumpărate din orice ţară. „Mai există un număr de 54 de terminale individuale autorizate să funcţioneze pe teritoriul României în cadrul sistemului Inmarsat, prin intermediul cărora sunt furnizate servicii S-PCS, incluzând voce“, spune Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI. La acestea, se mai adaugă şi terminalele Inmarsat înglobate în cadrul consolelor de radionavigaţie maritimă, ce funcţionează la bordul navelor deţinute de zece companii (armatori) cu sediul în România.
TARIFE
19 euro costă un abonament lunar la operatorul de comunicaţii prin satelit Thuraya. Apelurile în reţea sunt taxate cu 50 de eurocenţi pe minut, iar cele către reţele GSM sau fixe, cu 89 de eurocenţi pe minut.
CONECTIVITATE
În ultimul deceniu, au fost lansate noi sisteme de sateliţi, în special negeostaţionari, care oferă o gamă largă de servicii pentru utilizatori individuali. Aceste noi sisteme pot furniza servicii de comunicaţii mobile personale prin satelit S-PCS (Satellite Personal Communications Services) de tipul transmisii de voce, mesaje scrise, comunicaţii de date, asigurând o acoperire globală sau regională.
Prin intermediul sistemelor de comunicaţii prin satelit, se pot efectua apeluri telefonice către şi dinspre reţelele publice de telefonie (mobilă, fixă etc.) Practic, terminalul mobil se conectează la sistemul de sateliţi, de unde, prin intermediul punctelor de interconectare cu reţelele terestre (în cazul în care s-a apelat un număr al unui terminal GSM) se realizează legătura cu reţeaua terminalului apelat, prin care se va face transmiterea apelului, legătura cu terminalul apelat şi desfăşurarea comunicaţiei în cauză.
Capital – Editia nr. 17, data 30 aprilie 2008