Devenit un accesoriu indispensabil pentru oamenii de afaceri si avind o mare rata de penetrare i rindul utilizatorilor obisnuiti, telefonul mobil nu mai este privit strict din punct de vedere utilitar. Producatorii de terminale mobile au sesizat tendinta crescuta de adaptare a telefonului mobil la stilul de viata al utilizatorilor si s-au conformat. La fel ca si i cazul celorlalte produse electronice, aparatele de dimensiuni foarte mici au costuri de productie foarte piperate si de aceea sunt ac
Devenit un accesoriu indispensabil pentru oamenii de afaceri si avind o mare rata de penetrare i rindul utilizatorilor obisnuiti, telefonul mobil nu mai este privit strict din punct de vedere utilitar. Producatorii de terminale mobile au sesizat tendinta crescuta de adaptare a telefonului mobil la stilul de viata al utilizatorilor si s-au conformat. La fel ca si i cazul celorlalte produse electronice, aparatele de dimensiuni foarte mici au costuri de productie foarte piperate si de aceea sunt accesibile doar unui anumit segment de cumparatori, care dispun de posibilitati financiare si isi pot permite achizitionarea unui astfel de aparat.
Marii producatori se itrec care mai de care sa scoata pe piata produse din ce i ce mai performante din punct de vedere tehnic si i acelasi timp atractive din punctul de vedere al designului si al dimensiunilor.
Un mod de exprimare a stilului este si comunicarea. Eeste principiul de la care au pornit dezvoltatorii telefonului mobil Nokia 8210. Acest telefon mobil permite, de exemplu trimiterea de imagini atasate mesajelor scrise. Puteti trimite unui prieten mesajul „hai la o cafea”, asortat cu imaginea unei cesti de cafea. Nokia 8210 permite, de asemenea, utilizatorilor sa apeleze, prin comanda vocala, numerele de telefon dorite. Printr-o singura apasare de tasta si pronuntarea unui nume, telefonul va apela singur numarul persoanei respective. Capacitatea de memorare pentru comenzile de apelare vocala a Nokia 8210 este de opt numere. Dimensiunile sale mici, 101,5 x 44,5 x 17,4 mm, il impun ca un accesoriu foarte util si usor de transportat. Pentru cei pasionati de moda si care vor sa-si asorteze telefonul mobil cu vestimentatia, Nokia 8210 este disponibil i sapte variante coloristice.
De facilitatea de apelare vocala a numarului dispune si modelul T28, de la Ericsson. De asemenea, prin simpla conectare a echipamentului handsfree la telefon, utilizatorii pot accepta sau refuza apelurile prin simpla folosire a vocii. in plus, Ericsson T28 are o clapeta activa, care se deschide numai prin apasarea butonului asezat i partea dreapta a telefonului, si la a carei deschidere apelul poate fi imediat preluat. Disponibil i patru nuante de culori, Ericsson T28 este un produs inteligent itr-un ambalaj deosebit.
Tendinta catre miniaturizare a telefoanelor mobile a venit ca o consecinta a cerintelor pietei. A devenit o adevarata moda pentru detinatorii de mobile sa schimbe telefonul mobil aproape i fiecare an, cu un alt model, mai nou, mai performant si, de ce nu, mai mic. in special i mediul oamenilor de afaceri, circula o vorba: „cu cit este mai mare managerul, cu atit este mai mic mobilul”.
Motorola, un alt mare producator de telefoane mobile, este creatorul celui mai mic telefon mobil GSM cu doua benzi din lume: Motorola v3688. Acest telefon este foarte usor, cintarind doar 83 de grame, are doar 83 mm lungime, 26 mm grosime si 43 mm ialtime si se bucura de un design deosebit, i forma de scoica.
Cu cit mai mici, cu atit mai bine
Faptul ca telefoanele mobile au devenit nu doar o utilitate, ci i aceeasi masura o moda este luat foarte i serios de catre producatori. Asa ca nu trebuie sa surprinda pe nimeni ca mobilele au iceput sa fie prezente chiar si pe podiumurile de defilare ale marilor case de moda. Astfel, Nokia 8210 este primul telefon mobil din lume cu un design realizat i cooperare cu industria modei si a fost lansat la o prezentare Kenzo. De asemenea lansarea noii palete de culori pentru fetele schimbabile ale mobilului a fost facuta la o prezentare de moda la Paris.
Pe piata romineasca s-a sesizat aceeasi tendinta de crestere a cererii de telefoane mobile de dimensiuni mici. „Am identificat si i Rominia aceasta tendinta a achizitionarii terminalelor mobile cit mai mici, fapt confirmat si de cresterea peste asteptari, cu aproape 25%, a volumului de vinzari pentru Nokia 8850 si 8210, din momentul lansarii lor”, a declarat Radu Cozma, sales manager, Nokia Rominia.
Singura problema pe care se pare isa ca nu si-au pus-o producatorii de telefoane mobile, i goana lor spre miniaturizare, este cum oare se vor descurca utilizatorii pentru a forma numerele de telefon pe taste atit de minuscule? Probabil ca itr-un viitor foarte apropiat, mobilele vor fi livrate impreuna cu o cutie de chibrituri care sa fie folosite pentru tastarea numerelor.