Telegondola din Sinaia rămâne în proprietatea oraşului

Muşat & Asociaţii a câştigat în instanţă anularea executării silite în cazul Telegondolei din Sinaia, ce rămâne astfel în proprietatea oraşului Sinaia.

„Telegondola din Sinaia rămâne în proprietatea oraşului, aşa cum era şi normal, caracterul de bun public fiind unul de netăgăduit. Construcţia obiectivului turistic a fost realizată integral din bani publici, iar finalizarea dosarului prin intrarea sa în posesia Primăriei reprezintă o victorie importantă atât pentru localnici, cât şi pentru restul ţării”, a declarat Gheorghe Buta, Deputy Managing Partner, Muşat & Asociaţii.

Decizia vine după o dispută care durează de mai bine de un an. Telegondola a devenit subiectul unui litigiu între Oraşul Sinaia şi firma de leasing Dunărea IFN SA, finanţatorul proiectului, după ce autoritatea locală a acţionat în justiţie firma de leasing din cauza încălcării obligaţiilor contractuale. Ca urmare a acestor demersuri, la 1 octombrie 2011, Dunărea IFN S.A a anunţat rezilierea contractului de leasing şi începerea executării silite a operatorului Telegondolei – Transport Urban Sinaia. La acea vreme, Muşat & Asociaţii a obţinut suspendarea provizorie a executării silite, hotărârea instanţei nefiind supusă niciunei căi de atac.

„Problema de drept pusă în discuţie şi care în mod normal a stat la baza soluţiei instanţei de judecată  a privit nelegalitatea executării silite iniţiate în lipsa unui titlu executoriu împotriva unui bun care a intrat în mod legal în patrimoniul public al Oraşului Sinaia. Forţarea limitelor contractului de leasing reprezintă o problemă de drept tot mai des întâlnită în practica judiciară a ultimilor ani, utilizatorii din contractele de leasing fiind practic obligaţi să tolereze nerespectarea flagrantă a obligaţiilor asumate de finanţatori pentru a nu se trezi în situaţia unei executări silite iniţiate abuziv de societatea de leasing”, a precizat Gheorghe Buta, Deputy Managing Partner, Muşat & Asociaţii.