Telegram a fost blocat pentru mai multe ore în Rusia. Ulterior, aplicația a dispărut de pe lista cu acces restricționat

Sursa: Dreamstime

Zvonul că o aplicație celebră de mesagerie mobilă ar putea dispărea total în Rusia a pus pe jar milioane de utilizatori. Inițial, a apărut informația că accesul la Telegram a fost blocat la ordinul Procuraturii Generale. Ulterior, însă, s-a spus că nu a existat o astfel de intenție

Rusia ar fi blocat accesul la domeniul de internet al aplicației Telegram. În urmă cu puțin timp, însă, s-a revenit asupra informației iar domeniul de internet t.me a dispărut de pe lista cu acces restricționat.

Inițial, s-a spus că Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media din Rusia) a restricționat accesul la pagina de domeniu Telegram t.me la cererea Procuraturii Generale. Serviciul universal de verificare a blocării paginilor și site-urilor web al RCN ar fi restricționat accesul la pagina de domeniu t.me a mesagerului Telegram, la cererea Procuraturii Generale din 29 octombrie.

Motivul adăugării site-ului în registrul de informații interzise a fost articolul 15.3 din Legea cu privire la informații, care reglementează restricționarea accesului la informațiile care conțin apeluri la tulburări în masă și participarea la mitinguri neautorizate, extremism, precum și informații false de importanță publică difuzate sub forma unor mesaje credibile, a arătat agenția Interfax.

Autoritatea care reglementează domeniul de telecomunicații a exclus această variantă

Ulterior au venit mai multe informații pe subiect prin care se arăta că este exclusă o astfel de măsură.

„Blocarea accesului la Telegram în Rusia este exclusă”, a transmis Roskomnadzor.

„În legătură cu informațiile apărute despre restricționarea accesului la resursa Telegram, raportăm că blocarea acestei rețele sociale este exclusă în prezent în Rusia”, a precizat agenția într-un comunicat.

Telegram este un sistem gratuit de mesagerie instantanee care funcționează pe majoritatea sistemelor de operare mobile și desktop prin intermediul internetului. Acest sistem permite să se facă schimb de texte, imagini, fișiere audio, video și alte tipuri de fișiere, să se organizeze conferințe online, să se difuzeze canale tematice și să se efectueze apeluri audio și video. Telegram suportă așa-numitele chat-uri secrete – transmiterea de informații criptate între expeditor și destinatar în mod direct, fără a fi nevoie de servere intermediare.

Motivul pentru care Telegram a fost blocat în Rusia în 2018

Amintim că aplicația de chat securizată Telegram a fost blocată în Rusia în 2018. Această decizie a autorităților rusești nu a reușit să împiedice utilizatorii să folosească aplicația. Motivul pentru care aplicația de origine rusească a fost blocată chiar de guvernul rus a fost refuzul de a oferi cheile de criptare care asigură securizarea datelor pe platformă.

Roscomnadzor, autoritatea care reglementează domeniul de telecomunicații din Rusia, anunța în 2018 că sunt necesare cheile de criptare Telegram pentru a putea combate terorismul și pedofilia care pot avea loc pe platformă. Telegram a refuzat vehement acest lucru.

Fondat în 2013 de către Pavel Durov, Telegram este, în principal, un serviciu online de mesagerie extrem de popular în Rusia și spațiul CSI. În august 2021,Telegram era a doua cea mai populară aplicație de mesagerie din Rusia (pe locul 1 WhatsApp), iar după invazia în Ucraina se pare că a reușit să depășească WhatsApp pe fondul sancțiunilor impuse de Moscova companiilor occidentale.