Telekom, locul trei pe piaţa locală telecom, şi Ericsson lider la nivel global în furnizarea de tehnologie și servicii de comunicații au semnat un contract pentru realizarea unei reţele 5G, iar astăzi au realizat în premieră un test, primul în Europa de Est.
Telekom şi-a propus să fie primul operator care lansează o reţea 5G în ţara noastră. Fostul Cosmote a ratat startul când s-au lansat primele reţele 4G, însă acum Telekom recuperează şi vrea să fie lider odată cu disponibilitatea tehnologiei 5G.
Reţeaua 4G a Telekom oferă o acoperire de peste 60%, fiind instalat un nou sit la fiecare 3 ore. La finele anului operatorul estimează o acoperire de peste 70%. “Compania avea anul trecut o acoperire de doar 30% . Este cea mai rapidă acoperire 4G din câte ştiu eu. Telekom va avea o acoperire de peste 90% în doi, trei ani. Ultimele procente sunt cel mai greu de acoperit. În 2020 acoperirea va fi sigur de 99%”, a declarat Miroslav Majoros, CEO Telekom România.
“Ne-am propus să fim la aceeaşi acoperire cu restul concurenţilor până anul viitor. Parteneriatul cu Orange este unul mobil dar şi fix, vom vedea cum va evolua businessul, cum va evolua acoperirea Orange, dar cu siguranţă vom folosi mai puţin resursele lor”, a declarat Timos Tsokanis, director executiv Tehnologie și IT Telekom Romania.
Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor, a declarat că primele licenţe 5G vor fi oferite în 2018 pentru ca în 2020 să fie lansate comercial primele reţele.
Tehnologia 5G va aduce economiei un plus de 3,2 miliarde de dolari, sectoarele cu cele mai important potenţial fiind energie şi utilităţi, producţie sau sectorul public.
În ceea ce priveşte reţeaua 4G aceasta va continua să coexiste cu cea 5G cel puţin 10 ani. Implementarea unei reţele 5G va costa foarte mult, iar utilizatorii vor folosi cu preponderenţă reţeaua 4G, cea 5G fiind accesată doar când va fi cazul, când va fi nevoie de o latenţă scăzută.
Demonstraţia live din cadrul evenimentului a evidențiat capabilităţile tehnologiei 5G prin intermediul unei platforme de testare prototip, inclusiv testarea vitezei, latența și directivitatea de radiaţie controlată (beam forming), atingând viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale.