La teatrele din tara nu se castiga mai mult de 10 milioane de lei pe luna
Banii pe care ii obtine un tanar actor care “joaca” intr-o singura reclama i-ar castiga din salariul de la teatru intr-un an. Din acest motiv, artistii spun ca fac teatru doar din placere. Multi dintre ei se orienteaza catre cinematografie si seriale de televiziune.
Dupa ce a absolvit, in 1999, Academia de Teatru si Film din Bucuresti, Dragos Bucur (28 de ani) s-a angajat ca actor la teatrul Nottara. A lucrat acolo pana acum doi ani, iar cand a plecat din teatru castiga cam trei milioane de lei pe luna. “Jucam in trei spectacole rolul principal, plus roluri secundare in alte doua piese”, povesteste Bucur, care adauga ca in teatru erau si actori mai bine platiti, cu experienta, care castigau cam 9-10 milioane de lei pe luna. Intre timp, Bucur a jucat si in cateva filme, printre care “Marfa si banii” (2001), “Furia” (2002) si “Tancul” (2003). Pentru un rol important intr-un film, spune Dragos Bucur, un tanar actor roman poate castiga de la cateva mii de euro pana la 10.000 de euro. Iar filmarile pentru o asemenea productie dureaza in jur de doua luni. Plus ca, in ultimul an, Bucur s-a profilat si pe seriale de televiziune, jucand in productia “Baieti buni”, difuzata de Pro TV. Au fost opt episoade, pentru care pregatirile si filmarile au durat cam 8-9 luni. “In mod normal, pentru o zi de filmare intr-un serial de televiziune sau o telenovela, un actor tanar castiga intre 100 si 400 de euro pe zi”, povesteste Bucur.
“In mod normal, pentru o zi de filmare intr-un serial de televiziune sau o telenovela, un actor tanar cistiga intre 100 si 400 de euro.”
Dragos Bucur, actor
Tot in 1999, a absolvit facultatea de profil si actorul Andi Vascoianu, dupa care s-a angajat la teatrul Toma Caragiu din Ploiesti. A jucat si in cateva scurtmetraje, unul dintre ele (“Trafic”) castigand Palm D’Or la festivalul de la Cannes. In plus, a mai jucat si in cateva filme, printre care “Furia”. In continuare, Vascoianu este angajat al teatrului ploiestean si joaca cu contract de colaborare si la cateva teatre bucurestene. “Cand intri in teatru ca debutant, esti incadrat la categoria 5 si ai salariul de trei milioane. Eu sunt la categoria intai si castig cam noua milioane lunar”, spune actorul de 31 de ani. Pentru un film, spune el, daca ai un rol principal, poti castiga si cateva mii de euro. “Am avut, luna trecuta, o miniserie la Antena 1, numita “Un caz de disparitie”, in care am jucat rolul principal.
Am castigat cateva mii de euro pentru 28 de zile de filmare”, adauga Vascoianu. El spune insa ca, in ciuda faptului ca se castiga prost, nu va parasi teatrul. De aceeasi parere este si actorul Adrian Vancica atunci cand spune ca oportunitatile pe care le au tinerii actori in televiziuni ii pot face sa ramana in teatru si sa joace de placere, fara a mai sta cu gandul la partea financiara. Nu acelasi lucru se putea spune acum cativa ani, cand tanarul actor, care juca pe atunci la teatrul Bulandra, a parasit teatrul pentru a se angaja la un parc de distractii din Coreea de Sud. “Am plecat pentru ca in teatru se castigau bani putini”, povesteste Vancica. Dupa un an de munca in Coreea, tanarul actor s-a intors in 2003, cand a si castigat Gala Tanarului Actor din acel an. In urma acestui premiu, a fost cooptat in echipa teatrului Nottara, unde joaca in mai multe spectacole. Dar nu din asta isi castiga existenta, ci din emisiunea pe care o prezinta de doi ani la Antena 1 (“Misiunea casa”) si din reclamele in care joaca.
Pentru ca, la o reclama, un actor poate fi platit cu sume care variaza de la cateva sute de euro la cateva mii de euro. Alternative pentru tinerii actori nu prea exista, mai ales ca, spun ei, cele cateva teatre private din tara nu platesc deloc mai bine decat cele de stat. “Perspectivele sunt bune pentru tinerii actori. Se fac din ce in ce mai multe filme romanesti si productii de televiziune”, crede Vancica. El spune, la randul lui, ca acest lucru va avea un efect benefic si asupra teatrelor, pentru ca “in momentul in care ai o sursa de venit mai consistent, iti poti vedea linistit si de teatru. In acest caz, meseria devine un hobby”.