Astronomii cred că în sfârșit vom putea afla dacă există și alte forme de viață în univers și planete asemănătoare Pământului. E-ELT va fi amplasat la 3.000 de metri altitudine și va avea 74 de metri înălțime, cu trei metri mai puțin decât hotelul Intercontinental.
Elementele-cheie ale telescopului vor fi realizate cu ajutorul fondurilor de 3,5 milioane de lire sterline, puse la dispoziție de Consiliul de Ştiinţă şi Tehnologie din Marea Britanie. Telescopul va fi instalat în Deșertul Atacama din Chile, unde va fi construit și un dom de mărimea unui stadion de fotbal. În deşertul Atacama, cerul este clar timp de cel puţin 320 de nopţi în fiecare an. Cercetătorii au ales un mediu uscat și înalt pentru construirea telescopului pentru a preveni distorsionarea semnalelor provenite din spaţiu din cauza atmosferei Pământului. Pentru a instala telescopul, inginerii vor fi nevoiţi să arunce în aer vârful muntelui Cerro Amazones, înalt de peste 3.000 de metri, dacă vor primi aprobarea finală din partea celor 15 parteneri internaţionali în decembrie. Observatorul va intra în funcţiune până în anul 2020.
Oglinda uriașă va fi construită de către cercetători în Europa, iar cele aproape 1.000 de oglinzi hexagonale mai mici vor fi transportate şi asamblate în Chile.
Telescopul va fi atât de puternic, încât va putea să ofere imagini cu planete aflate în afara sistemului nostru solar și informaţii despre primele galaxii din urmă cu 14 miliarde de ani. De asemenea, toate aceste imagini vor fi de 15 ori mai clare decât cele oferite de telescopul spaţial Hubble, care se află pe orbită din 1990. Se crede că telescopul va aduce profituri de sute de milioane de lire companiilor britanice care au ajutat la proiect.
Printre instrumentele deja construite în deșertul Atacama se află şi Atacama Large Millimeter Array, un set de telescoape, componente ale observatorului spaţial aflat la cea mai înaltă altitudine din lume, de aproximativ 4.800 de metri.
Sursa foto: dailymail.co.uk
Un „Telescop European Extrem de Mare”, gata până în 2020
4 octombrie 2011, 23:50
Ultima modificare în 5 octombrie 2011, 02:50
Va fi găzduit într-o clădire la fel de mare ca turnul Big Ben din Londra, va avea o oglindă cât jumătate de stadion de fotbal, va costa peste un miliard de lire sterline, iar singurul său atribut banal va fi ...numele. „Ochiul din cer” a fost botezat Telescopul European Extrem de Mare (E-ELT - European Extremely Large Telescope).
Etichete: explorare,
hubble,
observator,
spatiu
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Steve Jobs: “Eu nu am vrut să fiu CEO Apple”
- Topul celor mai mari salarii din Sillicon Valley
- S-a întâmplat: Primii 10.000 de euro daţi ca despăgubire pentru o casă din chirpici
- Banii europeni destinaţi pescuitului, cheltuiţi în proporţie de 12%
- Privat, de la “management privat”
- Sindicaliştii de la Nokia au început negocierile cu conducerea fabricii pentru salariile compensatorii
- MFP a împrumutat luni circa 300 milioane lei de la bănci
- OMV primeşte din nou petrol din Libia
- Facebook va scana automat toate link-urile postate în reţea
- Subway va deschide resturantul cu numărul 20 în Bulgaria