Compania va lansa, in intervalul octombrie-decembrie 2002, o cerere de oferta adresata firmelor din domeniul telecomunicatiilor, interesate sa participe la formarea societatii mixte. Teletrans, care se pregateste pentru liberalizarea pietei telefoniei fixe, detine o infrastructura de fibra optica subintinsa pe reteaua electrica a companiei, insa nu dispune de know-how-ul necesar pentru gestionarea unei companii de telefonie.
Pentru a putea furniza servicii de telecomunicatii cu acoperire nationala, Teletrans mai are nevoie de investitii in valoare de 100 milioane USD, dupa cum a declarat Bogdan Popescu Vifor, director de marketing si planificare in Transelectrica, citat de serviciul IntelliNews. El a mai spus ca banii necesari vor fi atrasi atat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana pentru Investitii (BEI), cat si din fonduri Phare. Transelectrica va finanta, la randul sau, o parte din proiect. Aproximativ 900 km din cei 3.500 km, la cat este apreciata lungimea intregii retele, vor fi dati in folosinta in 2003, chiar anul liberalizarii pietei.
Pe liniile electrice ale companiei vor fi montati conductori de tip OPGW (Optical Power Ground Wire), care vor permite instalarea a 36 de canale de comunicatii din fibra optica, din care doar 14 vor fi folosite pentru transmisia de date din reteaua electrica. Fiecare canal va fi dimensionat pentru a asigura un transfer de 622 Mbps.