TELETRANS a semnat cu MCSI un parteneriat de colaborare în vederea aplicării Strategiei Guvernamentale a Comunicaţiilor Electronice în Bandă Largă.
Protocolul vine pe fondul demersurilor MCSI de accelerare a procesului de trecere a României la societatea informaţională, prin măsuri precum adoptarea de către Guvernul României a Strategiei de Broadband şi lansarea spre consultare publică a Strategiei de trecere de la analogic la digital.
„Obiectivele MCSI promovate prin intermediul Strategiei de broadband sunt o largă informatizare a societăţii româneşti, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea unei pieţe competitive, intervenţia publică în zonele defavorizate din punct de vedere al accesului la acest tip de comunicaţii, precum si evidenţierea rolului important al societăţii informaţionale ca şi factor determinant al coeziunii sociale şi geografice. Apreciem deschiderea Teletrans de a-şi aduce aportul la punerea în practică a acestor obiective ambiţioase.” , a afirmat Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu.
„Acoperirea naţionala a reţelei operate de TELETRANS, caracteristica sa redundanta (cele 9 reţele adiacente) cu un grad de securizare ridicat, precum şi expertiza şi experienţa echipei tehnice sunt doar câteva dintre aspectele datorita carora putem avea o contribuţie deosebita la implemetarea strategiei naţionale de broadband”, a precizat domnul Horia HAHAIANU, Director General TELETRANS
Protocolul semnat între cele două entităţi stabileşte cadrul de colaborare al părţilor în vederea asigurării tuturor informaţiilor şi acţiunilor necesare aplicării Strategiei Guvernamentale de Dezvoltare a Comunicaţiilor în Bandă Largă. Obiectivele vizate în cadrul acestui parteneriat sunt:
- Punerea în practică, în concordanţă cu investiţiile sau programele realizate sau în curs de realizare şi cu strategia guvernamentală, a programelor de infrastructură de comunicaţii şi a programelor de dezvoltare în domeniul IT&C
- Asigurarea sustenabilităţii proiectelor şi serviciilor aferente
- Răspândirea bunelor practici în domeniu
Înfiinţată în anul 2002 pentru a servi necesităţilor de telecomunicaţii ale companiei Transelectrica, s-a constatat faptul că societate TELETRANS are o capacitate funcţională importantă ce rămânea nesolicitată. Acest factor a determinat comercializarea serviciilor către alte companii şi instituţii. Ca urmare, anul acesta planurile de dezvoltare vizate de către TELETRANS au în vedere reorganizarea companiei, implementarea unei noi strategii de piaţă (care să ducă la un raport de servicii Transelectrica – Terţi de 1 la 1), adaptarea la mediul de piaţă concurenţial şi furnizarea de servicii cu valoare adăugată. Totodată se intenţionează finalizarea stadiului actual de dezvoltare a reţelei şi creşterea cifrei de afaceri prin transformarea companiei într-un jucător activ şi dinamic pe piaţa de telecomunicaţii din România.
TELETRANS, infiintata in 2002, operează două reţele de fibră optică: un backbone cu acoperire naţională de aproximativ 5000 km, 9 inele, redundanţă, şi un backbone de aproximativ 4000Km, 4 inele, redundanţă, tehnologie IP/MPLS configurate pe 8 router-e de transport şi 32 router+e de acces. TELETRANS are puncte de prezenţă în 32 de municipii de judeţ, acces la reţeaua de fibră optică în peste 110 locaţii şi legături crossborder cu Ungaria, Bulgaria, Serbia.