In casele noastre intra un nou tip de distributie TV: transmisia digitala terestra, cunoscuta sub denumirea DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial).
Antena mea de acasa cu trei elemente a ramas ca prin minune in picioare pe stalpul de teava ancorat cu sarma in mijlocul gradinii. Vecinul Aurel a vandut antena la tiganii care umbla dupa aluminiu si fier vechi. O vecina a demontat-o ca sa-si faca teava de pritocit varza.
Cu televizorul cel vechi stau mai prost, in sensul ca l-am aruncat, acum am unul cu ecran plat. Mai trebuie sa-mi cumpar doar un “receiver”, un receptor special, si sunt gata, pot prinde, in satul meu de la marginea Bucurestiului, programele TVR1, TVR2, Pro TV, Antena 1 si Realitatea TV, la calitate digitala, direct cu antena cea veche! si asta pentru ca in Bucuresti exista si un alt mod de a distribui televiziunea, fara sa mai fie nevoie de cablu sau de “ligheanul” pentru satelit.
Faptul ca transmisia digitala terestra este o noutate este dovedit de caracterul “experimental” al transmisiei derulate incepand din decembrie 2005 de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom).
Compania de stat a pus in functiune in amplasamentul Bucuresti-Herastrau, pe canalul 54, primul emitator de televiziune digitala din Romania, folosit pentru transmisia TVR1, TVR2, PRO TV, Antena 1 si Realitatea TV. In cursul anului acesta, semnalul digital terestru va fi transmis si din Sibiu, pentru o buna parte din populatia Transilvaniei. Televiziunile comerciale Antena 1, Realitatea TV, Pro TV si Prima TV au propriile planuri pentru lansarea unor transmisii digitale, dupa impartirea retelei a treia TV la ultimul concurs organizat de autoritatea de reglementare in audiovizual.
Partea proasta este ca in Romania nu se prea gasesc televizoare capabile sa receptioneze astfel de transmisii, digitale, direct prin antena, cu exceptia magazinelor “high tech” care aduc electronice de ultima ora. Eu am reusit sa le aflu doar la un singur retailer.
Ca o anecdota, in Statele Unite, unde trebuia sa se termine cu transmisiile analogice in 2005, Guvernul chiar a… subventionat schimbarea receptoarelor! Ce bine ar fi daca si Guvernul Tariceanu ar da cate un televizor nou, cu care sa putem prinde televiziunea prin vechile antene, fara sa ne mai conectam la cablu sau fara sa ne mai punem in bat ditamai palaria de antena parabolica!
Televizoarele obisnuite functioneaza in sistemul analogic, sistem la care conducatorii Europei si-au pus in gand sa renunte cu totul pana in anul 2012. Cum si noi vom intra in Europa, vom fi obligati sa trecem la randul nostru in digital. Cine a calatorit prin Europa a aflat ca, de exemplu, in Germania se pot cumpara aparate pentru digital terestru pentru un pret minim de 40 de euro si unul maxim de 200 de euro. Una dintre cele mai avansate tari este Marea Britanie, unde televizoarele cu receptie digitala terestra, peste sapte milioane, le-au depasit in numar pe cele analogice.
Cine are “leptop”, nu-i trebuie televizor, pentru ca isi cumpara un “adaptor USB”, care costa aproximativ 90 de euro si cu care se poate receptiona, in Bucuresti, fotbalul transmis de TVR1 de la Campionatul Mondial, dar nu poate vedea “Cronica carcotasilor” de pe Prima TV, pentru ca programul nu a fost inclus in transmisia experimentala.
Introducerea televiziunii digitale la nivel national depinde atat de strategia pe care o vor adopta autoritatile, mai precis Ministerul Comunicatiilor, Consiliul National al Audiovizualului si Parlamentul, cat si de mediul de afaceri, care trebuie sa sustina investitiile foarte mari in realizarea retelei nationale digitale terestre.
In cursa pentru operarea retelei nationale digitale terestre favoritul este compania de stat Radiocom, din cauza zestrei de antene pentru transmisia programelor publice de televiziune. O posibila concurenta sau, in unele scenarii, principalul sau partener, ar putea fi un consortiu de firme private avand punctul de plecare in proximitatea celor mai mari patru televiziuni private care si-au impartit reteaua a treia terestra TV: Pro TV, Antena 1, Realitatea TV si Prima TV.
Care sunt costurile? Acestea sunt descrise de toata lumea ca fiind foarte “piperate”: pentru numai sapte amplasamente (dintr-o retea nationala de 39) Antena 1 a estimat cheltuiala cu emitatoarele digitale la 3,5 milioane de euro!
La 16 iunie, la Geneva, s-a incheiat o conferinta internationala in urma careia Romaniei i-au fost alocate un numar de opt “acoperiri” digitale, sau “multiplexuri”, ce permit transmisia a 48 de programe de televiziune. Acordul digital de la Geneva reprezinta, de fapt, pentru noi, punctul de plecare al ultimei aventuri in domeniul televiziunii: transmisia digitala terestra.
Avantajele si dezavantajele transmisiei digitale terestre
Avantaje:
• permite receptia portabila in unele zone
• dispar interferentele
• mai multe programe TV pe un singur canal
• mai multe formate: Pal, Pal Plus, High Definition TV
• transmisii de date asociate programelor
• posibilitate oferire “TV on Demand”
• reducerea costurilor
Dezavantaje:
• costul de implementare ridicat atat la end user, cat si pentru operator
• reactivarea antenei de pe acoperis poate fi problematica
• un numar mai redus de programe fata de cablu si digital prin satelit (DTH)