După o lungă aşteptare, la sfårşitul acestui an vom avea, în sfårşit, reglementări referitoare la televiziunea digitală. Perioada emisiilor experimentale se încheie, urmează bătălia dintre televiziuni.

Mulţi dintre dumneavoastră au auzit deja de televiziunea digitală; aceia dintre dumneavoastră care recepţionează programele TV prin intermediul unui receptor set-top box, fie prin cablu, fie direct de la satelit, au deja ocazia să vadă pe viu cum funcţionează. Însă, spre deosebire de ţări precum Germania, la noi tranziţia la nivel de sistem, în întreaga ţară, către televiziunea digitală este deocamdată într-o fază incipientă.
Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre trebuie să realizeze finalizarea tranziţiei complete la televiziunea digitală (sau să abandoneze cu totul emisia TV în sistem analogic, ceea ce este exact acelaşi lucru) pånă în anul 2012, cel mai tårziu. Conform estimărilor Comisiei Europene, deja peste doi ani, în 2010, o mare parte a statelor dezvoltate din Uniune vor fi trecut deja la emisia TV digitală. (Numele tehnic al sistemului care urmează să fie implementat este DVB-T, de la Digital Video Broadcasting – Terrestrial, care foloseşte emiţătoare şi relee de transmisie terestre.) Pånă în prezent, statele de pe Vechiul Continent unde tranziţia s-a încheiat deja sunt Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Elveţia, Austria şi Andorra, care au abandonat complet televiziunea difuzată în sistem analogic.

Cu două flori se face primăvară

Deocamdată, în Romånia lucrurile sunt mult întårziate faţă de termenul stabilit, anul 2012. Doar două societăţi de televiziune, SRTv şi Pro TV, transmit în acest moment (şi) în sistem DVB-T, conform precizărilor preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC), Liviu Nistoran. Însă, în aceste două cazuri emisia este de fapt una cu titlu experimental, deoarece pånă la această dată nu există reglementări legale referitoare la televiziunea digitală. „Emisia se desfăşoară în baza unui acord de experimentare eliberat de ANC, valabil pånă la aprobarea strategiei de tranziţie de la televiziunea analogică la televiziunea digitală – strategie elaborată de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei – şi a reglementărilor specifice“, spune Nistoran. Şi acum marea noutate: „Estimăm că ANC va emite reglementările necesare funcţionării televiziunii digitale la sfårşitul anului 2008“, afirmă oficialul. Aşadar, începånd de la anul vom avea, în fine, şi cadrul legal – licenţe, parametri de funcţionare, benzi de frecvenţă etc. – în care va funcţiona televiziunea digitală din ţara noastră.

Emisiile TV în sistem DVB-T pot fi recepţionate în prezent doar în două mari localităţi din Romånia şi împrejurimile acestora: Bucureşti (trei canale ale SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2 şi canalul de înaltă definiţie TVR HD, precum şi Pro TV) şi Sibiu (TVR 1 şi TVR 2). Potrivit reprezentanţilor SRTv, instituţia a început deja demersurile pentru extinderea emisiei TVR HD şi prin intermediul emiţătorului de la Păltiniş-Sibiu. Postul public emite deja din 2005 în DVB-T în Bucureşti, un an mai tårziu debutånd şi emisia în Sibiu; cele două emiţătoare de televiziune digitală acoperă arii cu raza de aproximativ 40-50 km.

În unele privinţe, am făcut deja paşi importanţi în direcţia digitalizării. Singurul post care emite în prezent în sistem DVB-H – destinat exclusiv recepţiei pe terminale mobile, adică „televiziunii pe mobil“ – este Pro TV, potrivit ANC. „SRTv intenţionează să extindă transmisia şi în acest sistem“, au precizat reprezentanţii instituţiei.

TV pe mobil versus TV de înaltă definiţie

Aşadar, chiar şi „fără forme legale“, bătălia pentru digitalizare a început. Ca replică la mutarea Pro TV în direcţia distribuţiei de conţinut TV pe terminale mobile, postul public răspunde cu TVR HD, singurul canal de înaltă definiţie romånesc, care emite 24 de ore din 24 începånd din iunie 2008. Emisia este în format 1080i, care nu e chiar Full HD, adică 1080p, dar e „the next best thing“. TVR HD emite, tot experimental, terestru în Bucureşti, dar şi prin satelit (Eutelsat W 2). „De cånd şi-a început emisia“, spun oficialii SRTv, „TVR HD a transmis meciurile de fotbal de la Campionatul European 2008, competiţiile sportive din cadrul Jocurilor Olimpice Beijing 2008 (24 de ore pe zi, unele competiţii în simultan cu TVR 1 sau TVR 2), cursele de F1 şi două emisiuni săptămånale de producţie proprie.“ Putem depune mărturie: emisia în HD, indiferent de canal, e ceva senzaţional faţă de cea în sistemul clasic, analogic, mai ales la fotbal. Merită să aşteptăm trecerea la digital.