si a cuantumului taxelor radio - TV introduse la inceputul acestui an (conform mult discutatei Hotararii de Guvern nr. 186 din 20.02.2003) au perturbat pentru o luna-doua veniturile incasate de Societatea Romana de Televiziune (SRTV) si Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR). Nefericitul document a introdus obligativitatea achitarii taxei radio-TV chiar si pentru persoanele fizice si juridice care nu au aparate de radio si televizoare. Guvernul a revenit la sfarsitul lunii august si a emis Ho
si a cuantumului taxelor radio – TV introduse la inceputul acestui an (conform mult discutatei Hotararii de Guvern nr. 186 din 20.02.2003) au perturbat pentru o luna-doua veniturile incasate de Societatea Romana de Televiziune (SRTV) si Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR). Nefericitul document a introdus obligativitatea achitarii taxei radio-TV chiar si pentru persoanele fizice si juridice care nu au aparate de radio si televizoare. Guvernul a revenit la sfarsitul lunii august si a emis Hotararea nr. 977 potrivit careia persoanele fizice, cu exceptia celor care declara pe propria raspundere ca nu detin receptoare radio-TV, au obligatia sa plateasca taxa lunara.
Ce s-a intamplat cu veniturile celor doua societati publice in aceasta perioada? Conform datelor furnizate de Electrica SA, societate care incaseaza taxa radio-TV, in conturile SRTV a fost virata suma 1.094,8 miliarde de lei in intervalul martie – august. Pentru postul de radio public, in perioada ianuarie – august, Electrica a incasat si a virat 714,06 miliarde lei. Evolutia lunara a incasarilor arata ca veniturile au fost afectate in lunile martie si aprilie, cand nu erau clare procedurile tehnice de incasare a taxelor si cand Guvernul, ca sa-si pastreze intacta popularitatea, a introdus la repezeala niste categorii de scutiri, zapacindu-i chiar si pe presedintii SRTV si SRR – autorii Proiectului de hotarare de guvern. (Un exemplu hilar al crizei de comunicare este faptul ca sefii de la Electrica au aflat de HG nr. 186 a doua zi dupa ce fusese publicata in Monitorul Oficial, in timp ce presedintii celor doua institutii „bombaneau” la adresa Electricii ca nu este pregatita sa incaseze taxele radio-TV. Trebuiau sa dea si ei vina pe cineva!) De exemplu, in luna martie, din motivele amintite mai sus, Electrica SA a incasat 3,2 miliarde lei, fara sa vireze vreun ban catre SRTV. In aceeasi luna, Electrica a virat catre SRR suma de 72,3 miliarde lei, cel mai mic venit lunar inregistrat de radioul public de la inceputul anului. Din luna mai insa, „apele s-au limpezit” (daca se poate spune asa) si sumele virate lunar au crescut considerabil, in conformitate cu prevederile HG nr. 186/2003.
Cum aminteam, veniturile provenite din taxa pentru serviciul public ale Televiziunii Romane, in perioada martie-august 2003, s-au ridicat la 1.094,8 miliarde lei. Asta inseamna 33,1 milioane de dolari (calculat la un curs mediu pe primele sase luni ale anului de 33.047 lei pentru un dolar) si reprezinta 67% din venitul SRTV rezultat din abonamente pe anul 2002 si 80% din cel inregistrat in anul 2001. Asadar, nu este greu de intuit ca veniturile televiziunii publice, numai din abonamente, vor depasi cu mult veniturile din anii precedenti, chiar daca HG 186 a fost abrogata la sfarsitul lunii august.
Veniturile de 714,06 miliarde de lei inregistrate de radioul public in cele opt luni ale acestui an reprezinta, la acelasi curs mediu, suma de 21,6 milioane de dolari. In anul 2001, veniturile totale din abonamente au fost de 29,2 milioane de dolari, iar in anul 2002, acestea s-au ridicat la 32 milioane de dolari. si in cazul radioului public, este usor de prevazut ca pana la sfarsitul anului veniturile sale vor fi mai mari decat cele precedente.
In cursul lunii iunie, Electrica a emis facturi pentru taxa radio la 151.832 agenti economici, incasand bani de la 121.595 de societati. In aceeasi luna, taxa radio a fost incasata de la 5.301.382 consumatori casnici. In iunie, Electrica a incasat taxa de televiziune in valoare de 41,8 miliarde de lei de la 126.822 de agenti economici. Aproximativ 5.492.000 de consumatori casnici au fost facturati de catre Electrica de la care au fost incasati 294,6 miliarde lei.
Hotararea de guvern din februarie a.c., atat cat a functionat, si-a facut treaba, aducand in visteria celor doua societati sume ce ii fac „sa moara de ciuda” pe operatorii radio-TV privati. Televiziunea si radioul public nu mai au motive sa se planga ca nu au bani.