Jocurile sunt facute in aceasta toamna: TV1 Romania merge pe mana grupului Divertis, Pro TV i-a convins pe cei de la Vacanta Mare, iar Antena 1 continua sa acorde credit trupei Voua. Colaborarea dintre cele doua parti este reciproc benefica, televiziunile isi consolideaza audienta, iar trupele de umor se impun definitiv in atentia publicului.
Pentru grupul Divertis, consacrarea s-a produs mult mai devreme decat explozia mediatica din tara noastra. Pe 17 decembrie a.c., Divertis isi va serba „majoratul”. In urma cu 18 ani, la Iasi, studentii Toni Grecu, Doru Antonesei si Florin Constantin au decis sa faca ceva nou. „Asa s-a ajuns la Divertis, care deriva din cuvantul divertisment si care, ca nume propriu, ne-a placut cum suna”, isi aminteste Toni Grecu, liderul grupului. El spune ca, alaturi de colegii sai, traieste din ceea ce face, adica din activitatea artistica. „Puteam sa ma apuc sa vand tigari si sa ma ciocnesc cu Garda Financiara, insa mi-am dat seama ca n-am talent pentru asa ceva”, recunoaste Toni Grecu, dar se grabeste sa precizeze ca exista si „divertisi” care au si alte afaceri.
Publicul nu mai merge
la orice susanea
Cei 11 membri Divertis isi impart succesele si esecurile in mod egal. Ultimul sezon estival a fost foarte bun pentru Divertis. „Nu poti face turnee de calitate fara sa ai un sponsor important. In aceasta vara am observat, cu placere, ca spectatorii au invatat sa nu mai mearga la orice susanea”, spune Toni Grecu. Numarul de spectacole pe care le tin saptamanal este egal cu cel de dinainte de 1989, adica doua-trei. Acestora li se adauga, in mod extraordinar, un spectacol de televiziune, cel mult o data pe luna. „Televiziunea are avantajele si dezavantajele ei, afirma Toni Grecu. Astazi te ridica in slavi, maine te lasa sa te prabusesti fara nici o remuscare.” Pentru a evita monotonia sau prafuirea repertoriului, Divertis lucreaza cu televiziunea potrivit dictonului „Vizitele scurte sunt cele mai placute”. Strategia au adoptat-o dupa 1996, an in care „divertisii” au decis sa renunte la intensele colaborari cu TVR, televiziune care n-a ezitat sa-i cenzureze mai ales in perioada 94-95. In prezent, s-au reintors la televiziunea publica, conform dictonului amintit, fara sa semneze un contract. Este vorba doar de o intelegere amiabila care se va derula in lunile urmatoare.
Grupurile romanesti ii iau locul lui Benny Hill
Grupul Voua, spre deosebire de rivalii sai la gloria umorului pe micul ecran, include in componenta sa si fete. Este singurul grup care a avut acest „curaj”. Cu exceptia sefului, Adrian Fetecau, cunoscut comentator sportiv de radio, ceilalti opt membri sunt actori bucuresteni. Ei fac slalom intre meseria de baza si activitatile grupului. Prima formula a grupului
s-a nascut in 1982, sub numele melodiei trupei „Metropola” din Oradea, pe care Adrian Fetecau o admira foarte mult. Formula a rezistat zece ani, dar in 1992, din motive inca „neelucidate”, grupul s-a desfiintat. A reintrat in atentia publicului in 1994, cu o formula complet schimbata, cei doi „vinovati” principali fiind Adrian Fetecau si Radu Gabriel, cadru universitar de specialitate. Amandoi si-au recrutat colaboratorii din randul studentilor. Revenirea celor de la Voua pe postul Antena 1, dupa o vara plina, se va produce peste cateva saptamani, cele doua parti batand recent palma pentru o noua colaborare. „Televiziunea a devenit cel mai obisnuit lucru pentru noi. Daca unele trupe sunt adeptele turneelor, noi ne-am gasit formula cea mai potrivita de exprimare in fata camerelor de filmare, unde evoluam fara inhibitii. Preferam sa filmam mai degraba in aer liber decat in studio, pentru simplul motiv ca prima varianta ofera mai multa veridicitate telespectatorilor”, spune Adrian Fetecau.
Grupul Vacanta Mare este ultimul sosit in lumea televiziunii. El a intrat in actiune luna trecuta, la Pro TV, in fiecare sambata seara. Intentia evidenta a postului este de a taia din audienta emisiunii „Surprize, surprize” de pe TV1 Romania. Radu Petreanu si Mugur Mihaiescu incearca sa provoace o tara intreaga sa rada cu lacrimi, de aproximativ 12 ani. Spectacolul de la Pro TV este un format inedit de televiziune. La inceputul show-ului, telespectatorii ii pot vedea pe Radu si Mugur in postura unor Beavis si Butthead autohtoni, faimosii eroi animati de la MTV. Cei doi fac „analiza” clip-urilor muzicale romanesti prezentate pe canalele tv de profil. Spectacolul cuprinde si un sit-com (un serial de jumatate de ora) in care cei doi apar in ipostaza unor oameni de stiinta trasniti. Celebrele povesti Scufita rosie, Harap-Alb sau Capra cu trei iezi sunt pretexte pentru a „sari la beregata” politicienilor nostri. Nici politistii nu sunt uitati, avand o rubrica dedicata in exclusivitate.
Umorul tinde sa fie bine definit pe principalele noastre posturi de televiziune. Defilarile britanicilor Mr.Bean sau Benny Hill pe micile noastre ecrane s-au incheiat. Producatorii romani de televiziune au curajul acum sa puna pe masa trei „asi” autohtoni, mai prost platiti, dar la fel de flamanzi de glorie ca si celebri lor colegi de breasla de pe malurile Tamisei.
Cei opt membri ai grupului Voua nu sunt adeptii turneelor. Locul in care se simt cel mai bine este cel din fata camerelor de filmat. Pentru o filmare de trei minute ajung sa traga cel putin zece duble.
Vacanta mare s-a pus pe treaba la Pro TV. In fiecare sambata seara, vor incerca sa submineze audienta emisiunii „Surprize, surprize” de pe canalul public. Desi au un umor contestat, Pro TV le-a acordat credit.
Desi nu a semnat un contract ferm, grupul Divertis se intoarce la „dragostea dintai”, TV1 Romania. Pentru divertisi, televiziunea este ca un ascensor, te urca si te coboara.