Românii vor recepţiona, din 2012, programe de televiziune în format digital terestru, însă pentru asta au nevoie fie de dispozitive set top box, fie de televizoare cu decodor încorporat.

Telespectatorii românii beneficiază momentan de numeroase opţiuni: cei mai mulţi utilizează serviciile de retransmisie prin cablu, pentru care plătesc un abonament lunar, alţii plătesc pentru servicii de recepţie prin satelit (DTH), unii şi-au instalat propria antenă de satelit, alţii recepţionează programe TV gratuit prin intermediul antenei individuale, adică prin transmisie analogică terestră, unii au IPTV (televiziune prin Internet).

La jumătatea anului trecut, operatorii de servicii TV aveau aproape 6 milioane de clienţi pentru cablu sau satelit TV. În România sunt 7,6 milioane de gospodării, ceea ce înseamnă că 1,6 milioane de gospodării nu cumpără în prezent programe prin niciunul dintre aceste servicii, recepţionând programe gratuit, din eter, cu antena individuală de bloc sau de cameră.

14 posturi TV în format digital, din vară

La data de 1 ianuarie 2012, emisiile analogice vor înceta definitiv şi se va trece la serviciile de televiziune în format digital de tip DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial). Transmisia digitală terestră – DVB-T-  constă în codarea şi compresia informaţiei în format MPEG-2 (Moving Picture Experts Group) sau MPEG-4.

Strategia de trecere la televiziune digitală prevede acordarea de şase multiplexuri, două la început, care vor putea funcţiona împreună cu televiziunea analogică, iar celelalte patru vor putea deveni operaţionale ulterior. Primele două multiplexuri (14 posturi TV)  vor fi operaţionale din vara acestui an. Prin acestea vor fi transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV. Celelalte şapte posturi care vor emite în sistem digital vor fi desemnate de CNA ţinând cont de conţinutul programelor oferite şi de diversitatea acestora.

Termenul când se va intra efectiv în posesia licenţelor în cazul celorlalte patru multiplexuri este 30 decembrie 2010.

Set top box sau decodor încorporat

Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor încorporat sau un echipament de sine stătător (set-top-box). Acesta nu este doar un simplu receptor TV, deoarece, în afară de programe de televiziune, sunt recepţionate şi programe de radio având calitate CD, precum şi alte servicii interactive.

Dacă ai de gând să îţi achiziţionezi un televizor nou, un detaliu de care ar trebui să ţii cont este tuner-ul DVB-T/mpeg-4 încorporat, pentru că atunci când se va face tranziţia la televiziunea digitală terestră să nu fii nevoit să îţi cumperi şi un set top box.

Televizoarele, printre cele mai cumpărate bunuri de folosinţă îndelungată în 2009

Anul trecut, în ţara noastră, s-au vândut televizoare de 212 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de GfK Temax România. Comparativ cu decembrie 2008, vânzările de TV/Audio au scăzut cu 30%. Totuşi, pentru aceste produse – televizoarele plasmă şi LCD, sistemele audio şi home cinema şi media playerele portabile – comparaţia cu noiembrie 2009 arată că valoarea vânzărilor aproape s-a dublat în decembrie 2009. Vânzările de televizoare plasmă şi LCD – principalul motor de pe piaţă – au fost susţinute de-a lungul anului prin promoţii semnificative ale retailerilor şi ale producătorilor, fiind, de asemenea, produsul cu scăderea de preţ cea mai masivă în rândul bunurilor CE.

Viitoarele evoluţii de pe piaţa TV se referă la segmentele aflate în creştere, şi anume aparate cu rezoluţie Full HD, tunere HD si precum şi soluţii integrate cu mai multe tunere care dau independenţă în tehnologia de recepţionare. Astăzi, aproape o treime din LCD-urile vândute au rezoluţie Full HD. Acest trend în creştere, asociat cu disponibilitatea din ce în ce mai mare a conţinutului HD prin broadband reprezintă una dintre premisele unei creşteri importante pe piaţa TV în anii următori.

LG 37LH3000

0-47816-lg.jpg

Diagonala ecran: 94 cm, LCD
Tehnologie: Full HD
Rezolutia: 1920 x 1080
Timp de răspuns: 5 ms
Format imagine: 16:9/Just scan/Original/4:3/14:9/Zoom / Cinema Zoom/full wide
Contrast Dinamic 50000:1:
Luminozitate: 500 cd/mp
Tuner DVB-T: Da
Tip Tuner: MPEG 4
Preţ : 2.079 lei
Magazin: cel.ro

Samsung LE-32B530

0-47817-samsung.jpg

Diagonala ecran: 81 cm, LCD
Tehnologie Full HD
Rezoluţia: 1920 x 1080
Tuner: DVB-T MPEG4, DVB-C
Pret: 2.177 lei
Magazin: domo.ro

Panasonic Viera TX-P42S10E

0-47818-panasonic.jpg

Diagonala ecran: 106 cm, Plasmă
Tehnologie Full HD
Rezoluţia: 1920 x 1080
Timp de raspuns: 0,001 ms
Contrast Dinamic: 2000000:1
Tuner: DVB-T MPEG4, DVB-C
Pret : 3.399 lei
Magazin: pcfun.ro

 

NOTĂ: Capital.ro selectează magazinele online unde pot fi găsite produsele în funcţie de cel mai mic preţ afişat şi de popularitatea acestora. Capital.ro nu favorizează, intenţionat, niciun magazin online, iar prezentarea unui magazin în care poate fi găsit un anume produs nu trebuie interpretată ca o formă de reclamă.