Cei care vor să-şi înlocuiască, astăzi, televizorul, cu unul nou, au de ales între plasmă, LCD, LED şi de ce nu OLED.  Pentru mulţi însă tehnologiile LED şi OLED reprezintă o enigmă şi de multe ori sunt confundate între ele.

Tehnologia de fabricaţie a televizoarelor a evoluat atât de mult în ultimii ani încât pentru majoritatea oamenilor a fost dificil să ţină pasul. Conform unor studii de piaţă, anul trecut, în ţara noastră, 80% dintre gospodăriile dotate cu televizor deţineau aparate cu tub catodic (CRT), iar mai mult de 60% dintre acestea erau mai vechi de cinci ani.

LED: consum scăzut de energie

În ultima vreme s-a scris mult despre televizoarele LED (Light Emitting Diode). Tehnologia LED este o tehnologie de iluminare a fundalului ecranelor cu cristale lichide. Toate televizoarele LCD au nevoie de o lumină de fundal pentru a produce imaginea şi până în prezent pentru a face acest lucru producătorii foloseau o serie de tuburi, o tehnologie cunoscută ca  CCFL – Cold Cathode Fluorescent Lamp. Tuburile seamănă cu cele flourescente, însă acestea sunt special construite pentru a avea o durată de funcţionare mare.

0-39250-ledbacklight.jpg

Cele mai noi televizoare folosesc LED-urile pentru iluminarea ecranelor. Există două abordări pentru iluminarea de fundal cu LED-uri: una în care acestea sunt montate în spatele ecranului LCD- „Backlit LED”, iar cea de a doua în care LED-urile sunt montate pe margine, în jurul ecranului – „Edge LED”.  Montarea LED-urilor pe marginea ecranului permite ca TV-ul să fie extrem de subţire. Japonezii de la Sony au apelat la aceasta metodă în construirea modelului ZX1, care are 9,9 mm grosime.

OLED: ecrane foarte subţiri

OLED (organic light-emitting diode) este ce mai nouă tehnologie de fabricaţie a televizoarelor şi de multe ori din cauza numelui este confundată cu cea LED. Tehnologia este atât de nouă încât singurul astfel de TV disponibil este Sony XEL-1.

0-39253-oledtransparent.jpg

Spre deosebire de televizoarele LED, cele care folosesc tehnologia OLED nu au nevoie de iluminare de fundal, ceea ce înseamnă că acestea pot fi foarte subţiri, de numai 3 mm grosime. Materialele OLED emit lumină atunci când intră în contact cu un curent electric. Totuşi, tehnologia este greu de fabricat, materialele OLED se degradează în timp, iar durata de funcţionare este mai scurtă.

Televizoarele OLED, disponibile în trei ani pentru publicul larg

OLED-urile echipează în prezent ecranele telefoanelor mobile şi MP3 playerelor. În afară de TV-ul de 11 inch Sony XEL-1, care costă 2.500 de dolari, coreeni de la LG au anunţat anul acesta, la Berlin, un TV de 15 inch.  Analiştii estimează însă că de abia peste trei ani de zile televizoare OLED cu ecrane de 32 de inch (81 de cm) vor fi disponibile publicului şi vor avea un preţ accesibil.

0-39251-lg15_oledtv1.jpg

LG şi Samsung sunt companiile care sunt dispuse să investească în fabrici care să producă televizoare OLED cu diagonale mari. Construirea şi echiparea unei fabrici costă nu mai puţin de un miliard de dolari.