Cele mai bune vanzari le au televizoarele de marime medie, care se regasesc in majoritatea caselor, pentru ca ele ofera cel mai bun raport intre pret si calitate. Pretul unui astfel de televizor pleaca de la sase milioane de lei si ajunge pana la 15-20 de milioane. Intre facilitatile standard oferite de astfel de televizoare se numara: aproximativ 100 de canale, posibilitatea redarii imaginii in format 16:9 (asemanatoare imaginii de cinematograf), compatibilitatea cu sistemele PAL,
SECAM si NTSC, meniu pe ecran – OSD (on screen display) sau teletext.
Pentru multi, cumpararea unui televizor poate parea o corvoada, avand in vedere multitudinea ofertelor si posibilitatilor care le stau la dispozitie. Insa, daca cumparatorul stie ce vrea, alegerea aparatului dorit va deveni mult mai simpla.
Primul lucru la care trebuie sa se gandeasca un potential cumparator este dimensiunea pe care o doreste. Marimea ecranului trebuie sa fie raportata la calitatea semnalului primit (de la antena, cablu sau auxiliare – video sau DVD). In unele zone, unde semnalul de cablu nu este perfect, un televizor mare nu va justifica intotdeauna investitia. De asemenea, trebuie luata in considerare si distanta fata de aparat la care va sta posesorul; spre exemplu, un televizor mic nu este indicat intr-o sufragerie spatioasa.
Televizoarele standard, cu ecranul curbat, sunt cele mai raspandite si cele mai ieftine. Imaginea pe care o ofera este decenta, dar nu are calitatea imaginii oferite de un ecran plat (flat screen). Acest tip de ecran reduce distorsiunile. Exista si televizoare care folosesc ecrane LCD (cu cristale lichide), asemenea calculatoarelor, insa preturile lor sunt foarte mari pentru un telespectator obisnuit.
Expertii recomanda sa nu alegeti televizorul pe baza luminozitatii. O serie de producatori sacrifica calitatea imaginii in favoarea unei luminozitati mai puternice, care sa ia ochii clientului. In momentul in care veti avea televizorul in sufragerie va conta, in primul rand, calitatea imaginii.
Trebuie sa acordati atentie si cantitatii de lumina pe care o reflecta ecranul. Exista televizoare care intr-o camera prea luminata fac ca imaginea sa para foarte „spalata”. Intrebati vanzatorul cum se comporta aparatul in asemenea conditii.
Exista televizoare care au un sunet de o calitate superioara, cu toate facilitatile (inalte, basi, volum limita) reglabile. Daca ce primeaza in alegerea dumneavoastra este imaginea si nu sunetul, nu investiti prea mult in posibilitati ce pot ramane nefolosite. Majoritatea aparatelor permit, de asemenea, legarea la o combina muzicala sau la un calculator.
Cumparatorul nu trebuie sa neglijeze nici meniul televizorului, pentru a gasi o varianta care ii va permite o navigare usoara printre optiunile acestuia. Meniurile pe ecran sunt cele mai usor de utilizat si sunt o facilitate obisnuita la marea majoritate a televizoarelor. Teletextul este o alta facilitate pe care unele televizoare o ofera si altele nu.
Telecomanda obisnuita opereaza doar televizorul, insa modelele avansate pot fi folosite si la alte aparate electronice din casa (video, combina muzicala etc).
Nu in ultimul rand, trebuie luate in considerare garantia si service-ul. Cu cat e garantia mai mare cu atat puteti sta mai linistit. Aveti grija insa ca marca pe care ati cumparat-o sa poate fi reparata in cat mai multe service-uri, pentru a va scuti de deplasari inutile in cazul unei defectiuni.

Caracteristicile televizoarelor

Televizoare mici
Akai CTG 1401ET
Diagonala: 37 cm
Meniu pe ecran – OSD
Putere audio RMS 2 x 3 W
Teletext
Garantie: 24 luni
Pret: 5.690.000 lei

Panasonic TC-14JR1P
Diagonala: 36 cm
Afisaj grafic pe ecran
Iesire audio: 6 W
Teletext
Garantie: 12 luni
Pret: 7.000.000 lei

Televizoare cu diagonala
pan~ In 55 Cm

Samsung CZ20F12T
Diagonala: 51 cm
Meniu pe ecran – OSD
Putere iesire – 6 W
Teletext
Garantie: 12 luni
Pret: 7.720.000 lei

Philips 21 PT 1865
Diagonala: 53 cm
Plug & Play
Putere audio RMS 4 W
Teletext
Pret: 9.850.000 lei

JVC AV 21BT7
Diagonala: 54 cm
Meniu pe ecran – OSD
Receptie Programe Stereo A2/Nicam
Teletext
Garantie: 12 luni
Pret: 10.100.000 lei

Sony KV-21FT1
Diagonala: 54 cm
Meniu pe ecran – OSD
Iesire audio: 8 W
Teletext
Garantie: 36 luni
Pret: 10.570.000 lei

Televizoare cu diagonala mai mare de 55 cm

Thomson 28DG17E
Diagonala: 73 cm
Meniu pe ecran – OSD
Iesire audio 2 x 6 W
Teletext
Garantie: 12 luni
Pret: 14.350.000 lei

LG CF29H24TM
Diagonala: 73 cm
Ecran superplat
Multistereo (A2, NICAM, AV)
Teletext
Garantie: 24 luni
Pret: 28.210.000 lei