Începând cu 1 martie 2023, UE va interzice toate televizoarele 8K și unele modele 4K de pe piața europeană. Legislația UE privind etichetarea energetică urmărește să elimine de pe piață produsele cele mai puțin eficiente.

Din septembrie 2021, când s-a schimbat etichetarea energetică, fiecare etichetă pentru televizoare și ecrane a inclus consumul de energie electrică în kWh pentru 1.000 de ore în modul HDR (High Dynamic Range) împreună cu categoria de eficiență energetică (de la A la G).

Noi reguli începând cu 1 martie 2023

Începând cu martie 2023, Comisia Europeană va mări această valoare pentru a include o nouă scală EEI (Energy Efficiency Index). Aceasta introduce un consum maxim de energie care nu poate fi depășit.

Mai exact, regulamentul european va reevalua clasele de eficienţă ale televizoarelor. Aparatele care până acum era clasificate cu clasa energetică A vor trece acum direct la G pe noua „etichetă energetică”.

Anterior, televizoarele 8K și microLED se bucurau de o scutire. Televizoarele high-end oferă ecrane mai luminoase, ceea ce duce la creșterea consumului de energie și a resurselor necesare pentru procesarea intensivă a imaginilor.

Aceste televizoare vor dispărea complet de pe piață

În prezent, niciun televizor 8K nu îndeplinește nivelurile de eficiență energetică ale UE, iar doar câteva modele 4K se încadrează în limite.

Ecranele Full HD pot atinge un IEE (indexul de eficienţă energetică) de maximum 0,75, iar pentru rezoluțiile mai mari și pentru ecranele micro-LED se aplică limita de 0,90.

Singurele excepții de la regulament sunt televizoarele care se află deja în magazine până la data de 1 martie.

Potrivit specialiștilor, legislaţia ce va intra în vigoare de la 1 martie 2023 se bazează pe estimări privind dispozitivele 8K mult prea ambiţioase, făcute în perioada 2014-2017, când tehnologia era abia la început.

Ecranele 8K se vând la nivelul Uniunii Europene de la sfârșitul anului 2018, iar MicroLED-urile abia din 2022. Cu alte cuvinte, cerințele europene nu sunt în concordanță cu nivelul real de dezvoltare a tehnologiei.

Ne putem aștepta ca acesta să fie începutul reducerilor de energie. Toamna trecută, Germania a adoptat o nouă lege care interzice iluminarea punctelor de reper, Spania a stabilit o interdicție pentru luminile magazinelor și monumentelor, iar Parisul a redus luminile Turnului Eiffel cu o oră.