Televizoarele cu ecran plat, mai accesibile ca oricând

Televizoarele cu ecran plat alături de laptopurile de mici dimensiuni sunt singurele produse electronice care continuă să se vândă bine, în ciuda crizei economice, românii preferând, în special, televizoarele LCD cu diagonala de 81 de cm. Cei care sunt în căutarea unui televizor nou, dorind să înlocuiască vechiul model cu tub catodic, au de ales dintr-o gamă largă de televizoare cu ecran plat. Aceştia pot opta pentru televizoare cu cristale lichide (LCD), plasme sau televizoare

Televizoarele cu ecran plat alături de laptopurile de mici dimensiuni sunt singurele produse electronice care continuă să se vândă bine, în ciuda crizei economice, românii preferând, în special, televizoarele LCD cu diagonala de 81 de cm.

Cei care sunt în căutarea unui televizor nou, dorind să înlocuiască vechiul model cu tub catodic, au de ales dintr-o gamă largă de televizoare cu ecran plat. Aceştia pot opta pentru televizoare cu cristale lichide (LCD), plasme sau televizoare ce folosesc noua tehnologie LED.

Conform ultimelor estimări ale companiei de analiză Display Search, în primul trimestru al acestui an, cele mai multe televizoare comercializate au fost LCD-urile.  LCD-ul s-a impus treptat în faţa plasmei pe plan mondial.
Acest lucru este valabil şi în ţara noastră, românii preferând televizoarele LCD în detrimentul plasmei. În prima parte a anului s-au înregistrat vânzări bune la modelele de 26 inch (66 cm) şi 32 de inch (81 cm).

„LCD-ul de 32 inch (81 cm) deţine aproape jumătate din vânzările cantitative”, potrivit lui Bogdan Pasat, director de vânzări şi marketing,  JVC România şi Bulgaria.

Mai multe opţiuni de amplasare

Pe majoritatea pieţelor în curs de dezvoltare a început tranziţia de la televizoarele cu tub catodic la cele cu ecran plat. La noi, televizoarele cu ecran plat s-au impus în ultimii ani pe piaţă, înlocuind aproape în totalitate televizoarele cu tub catodic.

Televizoarele cu ecran plat au multe avantaje: redau imagini viu colorate, extrem de clare, fie că este vorba de televizoare cu ecran LCD sau plasme, au grosimi care permit aşezarea lor în orice spaţiu din casă şi pot fi montate pe perete.

Printre dezavantaje se numără consumul mare de energie, iar la anumite modele, mai ieftine, calitatea imaginii nu o egalează pe cea a celor mai bune televizoare cu tub.

LCD, plasmă sau LED

Preţul televizoarelor LCD este un pic mai mare decât al plasmelor de aceeaşi dimensiune. LCD-urile sunt preferate, însă, pentru că sunt mai economice din punct de vedere al consumului energetic decât modelele cu plasmă de aceeaşi diagonală, sunt mai rezistente în faţa expunerii la lumina soarelui sau a becurilor şi au o durată de utilizare mai lungă.

Televizoarele cu plasmă au un contrast mai bun, oferind unghiuri de vedere mai ample, au diagoanle mai mari, însă, au problema  remanenţei ireversibile. Acest lucru înseamnă că nu pot fi lăsate pornite pentru mai multe ore pe un post de sport sau de ştiri care să conţină crawl (bară de ştiri).

O altă alternativă o reprezintă televizoarele LED. Acestea oferă culori mai vii, detalii mai clare, luminozitate şi un consum redus de energie cu până la 40%. Tehnologie de ultimă generaţie înseamnă însă şi preţuri pe măsură. Astfel, dacă vă orientaţi către un astfel de televizor trebuie să stiţi că cel mai ieftin model, care se comercializează în ţara noastră, costă 5.000 de lei.

LG 32LG2100

Tip ecran: LCD
Diagonala: 81 cm
Contrast: 15000:1
Timp de răspuns: 5 ms
Rezoluţie: 1366 x 768 pixeli
Preţ: 1.484 lei
Disponibilitate: domo.ro

Panasonic TX-P37C10ES

Tip ecran: plasmă
Diagonala: 94 cm
Contrast: Mega Contrast: 2.000.000:1
Rezoluţie: 1366 x 768 pixeli
Preţ: 2.210 lei
Disponibilitate: emag.ro

Samsung UE32B6000

Tip ecran: LED
Diagonala: 81 cm
Contrast: Mega Contrast: 3.000.000:1
Full HD: Da
Aspect imagine: 16:9
Rezoluţie: 1920 x 1080 pixeli
Preţ: 5.248 lei
Disponibilitate: marketonline.ro