De la aparitia lui si pana astazi, televizorul castiga mereu teren in fata altor suporturi media. Cel mai complex dintre acestea poate satisface cele mai variate gusturi si nevoi.
Teoreticienii media au incercat sa gaseasca o formula cat mai exacta si mai succinta pentru a defini acest fenomen, numit televizorul: ochiul de sticla, cutia magica, fereastra catre lume, ochiul magic. Nu atat aparatul in sine, cat intreaga industrie care sta in spatele tubului catodic, sau mai nou, a ecranului cu plasma dicteaza sentimentele telespectatorilor. Indiferent de care sunt nevoile oamenilor, televizorul pare sa aiba reteta pentru toate acestea – pentru setea de informare, pentru nevoia de divertisment sau pentru cea de formare, educativa.
Oferta industriilor electronice cuprinde aparate pentru toate buzunarele care pot multumi si cele mai exigente gusturi. Atunci cand alegeti un televizor, va veti orienta in primul rand dupa pretul aparatului respectiv. Acesta este fixat in functie de mai multi factori: diagonala televizorului, caracteristicile si dotarile tehnice si, nu in ultimul rand, de firma producatoare. De multe ori se intampla sa platim firma fara a avea o justificare practica, din acest motiv trebuie sa acordati o mai mare atentie si aspectului tehnic. Evident ca dotarile televizoarelor sunt foarte importante in alegerea aparatului ideal, dar de cele mai multe ori producatorii incearca sa „ia ochii” cumparatorului cu o serie de functii mai putin folositoare: functie de ordonare a programelor, ceas cu pornire si oprire temporizata, mufa casca, jocuri etc. Riscati sa platiti pentru acestea mai mult decat face. Revolutia tehnologica a obligat producatorii sa ridice standardele, astfel ca si cele mai slab echipate televizoare au o serie de accesorii tehnice, sa le spunem minime: telecomanda, teletext, cautare si memorare automata a programelor, oprire programabila, 100 de programe.
TV din noua generatie sunt inteligente
Pentru „devoratorii de imagine”, firmele producatoare de produse electronice care se respecta ofera aparate care, practic, redefinesc ideea de imagine redata. Pe langa satisfactia video si audio, cel care se va incumeta sa cumpere un astfel de aparat, va descoperi functii si caracteristici cu care mult timp nu va sti ce sa faca. De exemplu, LG Electronics se mandreste cu televizorul Golden Eye Swing, care este dotat cu un sistem ce permite libera orientare a aparatului. Tubul tip Golden Eye are o celula fotoelectrica ce permite reglarea automata a contrastului si a culorii in functie de intensitatea luminii din camera. Flatronul, ecranul cu suprafata perfect plata, este renumit prin capacitatea sa de a reda o imagine reala, fara distorsiuni, dar si prin posibilitatea acestuia de a reflecta perfect lumina, evitand astfel efectul de oboseala a ochiului.
Panasonic ofera clientilor, contra sumei aproximative de 124.000.000 lei, un televizor dotat cu sistemul PIP, imagine in imagine, POP, o imagine principala suprapusa pe una secundara, PNR, circuit digital de reducere a distorsiunilor care pot aparea la nivelul imaginii, CTI, circuit digital de imbunatatire a culorii si multe altele. JVC iese pe piata cu o noua generatie de televizoare care, pe langa tehnologiile de ultima ora-ecran plat, reglare a imaginii in functie de lumina exterioara sau widescreen (ecran lat), se caracterizeza prin NTSC Progresiv, dublarea ratei de scanare producand o singura imagine pe un cadru prin generarea a 525 de linii de rezolutie orizontala si prin sistemul de sunete BBE; totodata, compenseaza intarzierile de faza si distorsiunile de amplitudine pentru un semnal audio mai dinamic, mai realist si dialoguri mai clare.
Televizorul deschide fereastra catre lume
20 septembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 20 septembrie 2001, 15:00
De la aparitia lui si pana astazi, televizorul castiga mereu teren in fata altor suporturi media. Cel mai complex dintre acestea poate satisface cele mai variate gusturi si nevoi. Teoreticienii media au incercat sa gaseasca o formula cat mai exacta si mai succinta pentru a defini acest fenomen, numit televizorul: ochiul de sticla, cutia magica, fereastra catre lume, ochiul magic. Nu atat aparatul in sine, cat intreaga industrie care sta in spatele tubului catodic, sau mai nou, a ecranului cu pl
Etichete: arhiva,
imagine
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook