Temeri privind un al treilea război mondial. Îngrijorările se intensifică, în timp ce Rusia critică NATO pentru că ”provoacă un conflict” cu exercițiile sale militare din Marea Neagră.

Avertismentul Moscovei vine pe fondul planurilor pentru testarea finală a temutelor rachete nucleare hipersonice ale lui Vladimir Putin – o armă letală de 15.880 mph.

Temeri privind un al treilea război mondial. Noua armă formidabilă a lui Putin

Moscova se mândrește cu noua sa armă care poate evita scutul de apărare al SUA și este capabilă să distrugă o zonă de mărimea Angliei și a Țării Galilor – sau a Texasului, potrivit THE SUN.

Rusia a confirmat astăzi că testele de zbor ale noii sale rachete balistice intercontinentale hipersonice letale „Satan-2”, de 208 tone, vor începe în curând.

Anunțul surpriză a fost făcut la câteva zile după ce peste 2.000 de forțe și 30 de nave, inclusiv din Marea Britanie, au participat la exercițiul NATO Breeze 2021 în Marea Neagră.

Primul test al rachetei balistice intercontinentale cu combustibil lichid cu instalație de lansare amplasată în siloz, de a cincea generație – RS-28 Sarmat, dar numită în Occident Satan-2 – va avea loc în „toamnă”.

Și o a doua rundă de teste va avea loc înainte de sfârșitul acestui an.

Un nou videoclip de propagandă pentru rachetă arată un afiș care se laudă că Sarmat „nu are nevoie de viză” din partea Occidentului.

Poate zbura peste cei doi poli ai planetei

Arma de 15.880 mph va deveni cea mai mare din arsenalul nuclear modernizat al lui Vladimir Putin, în urma testărilor.

Dacă vor avea succes, rachetele Sarmat vor contribui la întărirea apărării Rusiei chiar de anul viitor.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat: „Testele de zbor [vor începe] anul acesta și ar trebui finalizate în 2022”.

”În 2022, primul lot ar trebui să intre în dotarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN)”.

Arma poate trimite un focos multiplu (MIRV) cu țintă independentă – care cântărește până la 10 tone – în orice punct al lumii, zburând atât peste Polul nord, cât și peste cel sudic, spun rușii.

Are capacitatea de a utiliza traiectorii și rute imprevizibile care ”împiedică în mod substanțial distrugerea lor chiar și prin sisteme avansate de apărare antirachetă”, a raportat Izvestia.

Poate zbura pe o ”rută imprevizibilă” ocolind sistemele de apărare antirachetă, spun proiectanții săi.

Sarmat este, de asemenea, capabilă să zboare peste Polul Nord și Sud și să ”abordeze țintele din direcții care nu sunt supuse interceptării”.

Amenințările Moscovei

Șoigu a făcut anunțul privind testarea în timpul unei vizite la Krasmash, Krasnoyarsk, unde este planificată producția în serie a noului sistem de rachete strategice Sarmat.

El a fost însoțit de șeful agenției spațiale rusești Roscosmos, Dmitri Rogozin.

„Am văzut cum Krasmash este pregătit să îndeplinească un contract pe termen lung pentru una dintre cele mai redutabile arme pe care trebuie să le aibă țara noastră – racheta Sarmat”, a spus Șoigu, un apropiat al lui Putin.

Se crede că lansările se vor face dintr-un siloz subteran de la centrul spațial Plesetsk din nord-vestul Rusiei, pentru a lovi ținte în Kamchatka, pe coasta pacifică a țării.

Un test va viza probabil la o rază maximă de 11.200 mile.

Filmările anterioare arată arma hipersonică „invincibilă” care iese din silozul său, făcând o pauză parcă plutind deasupra solului și apoi accelerând spre țintă, într-un nor de fum alb.

Anunțul Moscovei vine pe fondul unei tensiuni ridicate între Rusia și Occident.

Supărarea lui Putin

Putin a fost supărat după ce Bulgaria a condus un imens exercițiu maritim, care s-a încheiat pe 19 iulie.

14 aliați și parteneri ai NATO au fost implicați în exercițiile din Marea Neagră – Albania, Belgia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, România, Spania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și SUA.

”Marea Neagră are o importanță strategică pentru NATO. Alianța rămâne ferm angajată în securitatea Mării Negre”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Piers Cazalet.

De la anexarea ilegală și ilegitimă de către Rusia a Crimeii, NATO și-a sporit prezența în Marea Neagră.

Marea Neagră, butoi cu pulbere

Navele NATO operează în mod obișnuit în Marea Neagră, în conformitate cu legislația internațională, de obicei patrulând în aceste ape timp de aproximativ două treimi din an.

Dar Yuri Pilipson, directorul Departamentului 4 european al Moscovei, a declarat joi pentru Ria Novosti: ”Din păcate, trebuie să recunoaștem că Marea Neagră se transformă dintr-o regiune a păcii și bunei vecinătăți într-o zonă de confruntare militară periculoasă.

Este destul de evident că acest tip de „antrenament ”provoacă, mai degrabă decât previne, situații conflictuale.”

”Am avertizat în repetate rânduri că escaladarea conflictului militaro-politic, direct la frontierele noastre, implică o acuzație de confruntare”.

Avertismentul său vine după ce submarinele nucleare hipersonice rusești au efectuat misiuni de rău augur de „penetrare profundă” – scufundându-se la peste 500 de metri în Oceanul Atlantic.

Pe 2 august, The Sun Online a relatat că Moscova a acuzat SUA de o amenințare „extrem de periculoasă” de folosire a forței împotriva avioanelor de război ale lui Putin peste Marea Neagră.

Ministrul adjunct de externe, Alexander Grușko, a ripostat după ce un amiral american de top a declarat că zborul de urmărire al Moscovei asupra navelor NATO, cu avioane de luptă de zbor jos, a părut să ne „ademenească să tragem noi primii”.

S-a purtat un război continuu al declarațiilor între Rusia și Occident, existând temeri că orice viitor conflict major ar putea fi rezolvat în spațiu.

Sursă foto: Dreamstime.